Ga naar Content

Kleffe kat of hete hond: tips om je oververhitte huisdieren te helpen

De zomerse temperaturen zijn niet alleen zwaar voor mensen, ook dieren hebben het warm deze dagen. Daarom is het belangrijk om goed voor je huisdieren te zorgen. NH geeft hieronder op basis van de Dierenbescherming en Dierenambulance tips over hoe je de zomer behaaglijk houdt voor jouw trouwe metgezel.

Foto: Adobe Stock

Dit artikel is eerder verschenen bij NH. Vanwege de warmte plaatsen we het opnieuw. 

Honden 

Bij honden kan je snel zien dat ze het warm hebben: de tong hangt uit de mond en ze hijgen zwaar. Dat is voor de hond ook zo'n beetje de enige manier om af te koelen, want zweten doen ze nauwelijks. Maar hoe weet je dan of je trouwe viervoeter het té warm heeft? Ook dat merk je snel genoeg. Hij reageert traag, kan niet goed lopen en heeft warme oren en voetzolen, rode slijmvliezen en een opgezwollen tong.

Hoe zorg je voor verkoeling voor je hond?

  • Zorg voor een plekje in de schaduw met voldoende vers drinkwater.
  • Laat je hond zwemmen of sproei hem nat met de tuinslang. Verkoelend en leuk!
  • Maak geen lange wandelingen en plan het uitlaten in de ochtend of avond, als het is afgekoeld. Pas ook op voor heet asfalt.
  • Smeer honden met een dunne vacht in met zonnebrand op de dun behaarde plekken. 
  • Investeer in een koeltematje of koeltehalsband.
  • Laat je hond nooit achter in de auto, zélfs niet in de schaduw met een raam open. Volgens de dierenbescherming kan dat al na 10 minuten fataal zijn. 

Russisch roulette met je hond

Oververhitting ligt met name op de loer bij honden. NH-verslaggever Sjoerd Hilarius ging op pad met de dierenambulance en sprak daar met Mirjam van Dierenambulance Amstelland – De Ronde Venen. "Honden kunnen door dit warme weer heel snel oververhit raken. Een hond heeft van zichzelf al een temperatuur tussen de 38 en 39 graden. Op het moment dat een hond 41 graden is, is hij al oververhit. En dat is onomkeerbaar. Dan raken de organen beschadigd", waarschuwt Mirjam.

 Door dat kleine verschil temperatuur, noemt ze fietsen of wandelen met de hond in de hitte dan ook 'Russisch roulette'. "Even wandelen kan wel, maar houd het kort. Je hebt maar een paar graden speling en dan is het niet zo dat het wel goed komt als je gaat koelen. De organen lopen dan al blijvende schade op. Wij hebben geen enkele hond gehad van boven de 40,5 graden de afgelopen jaren die het heeft gehaald."

Katten

Oververhitting komt bij katten minder snel voor dan bij honden, maar bij temperaturen van rond de 30 graden moet je ook goed op je besnorde huisgenoot letten. Oververhitting bij katten herken je aan kwijlen, futloosheid, hijgen of snelle ademhaling, weinig of niet willen eten en overgeven. Hoe houd je jouw kat koel?

  • Katten zijn vaak slim genoeg om zelf een koel plekje op te zoeken. Als je dat niet hebt in of rondom je huis, zorg dan voor een plekje in de schaduw en zet genoeg vers drinkwater klaar.
  • Mirjam van Dierenambulance Amstelland – De Ronde Venen zegt ook dat je extra goed op je zieke kat moet letten. "Problemen aan de nieren of schildklier worden soms verward met ouderdom. Die katten vermageren en op een bepaald moment sterven ze van uitputting. Dat gebeurt altijd meer met warm of koud weer." Volgens haar kan je gemakkelijk even checken wat er met je vermagerde kat aan de hand is door even bloed te laten prikken bij de dierenarts.
Foto: Adobe Stock

Cavia's, ratten en hamsters 

Cavia's, ratten en hamsters kunnen ook snel last krijgen van de hitte. Je merkt dat ze oververhit raken aan futloosheid, zichtbaar snelle ademhaling, weinig tot niks willen eten en niet of nauwelijks reageren op de omgeving. 

Hoe zorg je voor verkoeling voor je knaagdier?

  • Zet de kooi nooit in de zon.
  • Geef knaagdieren zoals cavia's een paar keer dag wat groente voor extra vocht.
  • Geef ze een knipbeurt en knip de haren van je langharige cavia's wat korter.
  • Zet een klein bakje met water in de kooi waar ze in kunnen gaan liggen.
  • Zorg voor koelelementen, zoals bevroren waterflessen (ingewikkeld in een theedoek zodat je diertje er niet aan vast vriest) of koude stenen. Ook kan je de plastic kooibak op een paar diepvrieselementen zetten.

Konijnen

Konijnen zijn van nature gewend aan het leven onder de grond en krijgen het bij hoge temperaturen dus snel warm. De grootste indicatie voor oververhitting bij konijnen is het gedrag. Is hij traag, eet hij weinig, heeft hij rode slijmvliezen en oogleden en voelen de oren warm aan? Dan heeft Stampertje het te warm.

Zo zorg je dat je konijn de hitte goed doorkomt:

  • Zorg dat het hok niet in de zon staat. Een buitenhok kun je koelen door een nat, wit doek overheen te leggen.
  • Leg koelelementen in het hok. Dat kan je ook makkelijk zelf maken door flessen water in de vriezer te leggen. Wikkel die in een theedoek voor je ze in het hok legt.
  • Zorg ervoor dat het hok extra schoon is. Poep trekt vleesvliegen aan en de maden daarvan veroorzaken bloedvergiftiging. Zonder een snel bezoek aan de dierenarts, kan dat na twee dagen fataal zijn.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.