Ga naar Content

950 extra woningen in Zaanstad: er mag eindelijk gebouwd worden op het Hembrugterrein

Het lijkt erop dat er nu eindelijk écht gebouwd gaat worden op het noordelijk deel van het Hembrugterrein, want het bestemmingsplan is onherroepelijk. Dit keer is plan in samenspraak met bewoners en ondernemers gemaakt, om niet nog een keer voor de Raad van State terecht te komen. Er worden zo'n 950 woningen gerealiseerd.

Dit is het plan voor het noordelijk deel Hembrugterrein - Foto: BURA urbanism 2022

In 2019 werd het bestemmingsplan ongeldig verklaard omdat verschillende ondernemers bezwaar maakten tegen de komst en moest weer, tot grote teleurstelling van gemeente Zaanstad, opnieuw naar de tekentafel worden gegaan. "Deze uitspraak is een klap voor Zaanstad en onze woningbouwontwikkeling", liet wethouder Hans Krieger toentertijd aan NH weten. 

Doorpakken

Door de goedkeuring, zullen er nog dit jaar de eerste omgevingvergunningsaanvragen worden gedaan. Er moeten zo'n 950 woningen komen. Ook de grond wordt bouwrijp gemaakt. "Verder is de verwachting dat binnenkort een convenant tussen gemeente Zaanstad, Hembrug Zaandam B.V., Port of Amsterdam, havenbedrijven Westpoort en ORAM getekend wordt", aldus gemeente Zaanstad. 

Op basis hiervan wordt dit najaar gestart met een stedenbouwkundig plan voor het zuidelijke deel van het Hembrugterrein. Er wordt dan een combinatie gemaakt van de woningbouw, maar ook het behoud van de huidige gebouwen en hallen. 

Van de te bouwen woningen zal zo'n twintig procent bestemd zijn voor de sociale huur. Naast woningen komen ook nieuwe voorzieningen en wordt het nu nog afgesloten Hembrugbos deels opengesteld.

Lees ook