Ga naar Content

Hertenfluisteraar Willem is woest: favoriet hert 'Blankebil' vanmiddag doodgeschoten

"Ik ben woedend en ontzettend verdrietig", zegt Zandvoorter Willem van der Sloot. Vanmiddag is één van zijn favoriete herten, genaamd Blankebil, doodgeschoten langs de Linnaeusstraat in Zandvoort. 

Willem staat ook wel bekend als de hertenfluisteraar, omdat hij zo begaan is met het lot van de dieren. Zo ook met Blankebil. Een bijnaam die het hert te danken heeft aan zijn witte achterwerk.

Tekst loopt door na de video.

Willem filmde damhert Blankebil onlangs nog bij de Linnaeusstraat - Facebook Willem van der Sloot

Willem was vanmiddag net even het dorp uit toen hij door een kennis werd gebeld met het slechte nieuws. "Die mevrouw was helemaal in tranen. Ze zei dat het hert was doodgeschoten bij de Linnaeusstraat en dat er een jager en een paar agenten bij aanwezig waren."

Een woordvoerder van de politie zegt dat het klopt dat agenten vanmiddag ter plaatse waren, maar dat zij het schot niet hebben gelost. Hij verwijst door naar de gemeente Zandvoort. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het klopt dat er een hert is afgeschoten in het dorp. "Waarschijnlijk heeft iemand 112 gebeld, omdat het dier er gewond uitzag en daar schakelen ze dan een zogeheten valwildteam in. Dan wordt er ook een boswachter bij betrokken, die het dier dan uit zijn lijden komt verlossen."

Tumor op achterpoot

Willem stelt dat dat helemaal niet hoefde. Hij denkt wel te weten wat er vanmiddag mis is gegaan. "Het klopt dat Blankebil een beetje met zijn poot trok. Dat komt vanwege een tumor op zijn achterpoot. Maar dat is al twee jaar zo." Hij heeft de wond ook eens aan een dierenarts laten zien en die vond dat er relatief weinig aan de hand was en dat de wond er goed uitzag. "Hij was niet ziek. Hij was oud. Ze hadden hem gewoon met rust moeten laten", vindt Willem. 

Willem hielp Blankebil zo af en toe nog met oversteken. "Zijn drie vriendjes met wie hij wel eens bij Center Parcs rondliep, lopen nu rond bij de plek waar hij doodgeschoten is."

Tekst loopt door na de video.

Willem bij de plek waar damhert Blankebil is doodgeschoten - NH Nieuws

Het is de tweede keer dat één van Willems favoriete herten wordt afgeschoten in het dorp. Bijna vier jaar geleden werd 'het hert met het scheve gewei' doodgeschoten in een tuin. Het dier zou toen uit zijn lijden zijn verlost, omdat het zou zijn aangereden. Toen werd er zelfs drie keer geschoten en tot slot kwam er ook nog een mes aan te pas. Dat leidde tot flink wat commotie in het dorp, omdat veel mensen er getuige van waren.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]