Ga naar Content

Heemskerkse Willem realiseert jongensdroom met succesvolle geitenboerderij in Amsterdamse Bos

De Heemskerker Willem Dam droomde er als jongen al van om boer te worden. Samen met zijn echtgenote Corine startte hij jaren later een geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Terwijl anderen hun wenkbrauwen fronsten bij het wilde plan, zette het stel stug door. En met succes. Nu is de tijd gekomen om het stokje door te geven.  

De Geitenboerderij Ridamerhoeve is inmiddels in de wijde omtrek bekend. Een concept dat horeca, educatie, kinderfeestjes en zelfs geitenyoga combineert. Jaarlijks trekt de boerderij een groot en divers publiek. Diep van binnen heeft de nuchtere Willem altijd al geweten dat het zou lukken. "Ik geloofde erin, anders moet je er ook niet aan beginnen."

Inmiddels kunnen ze bijna met pensioen en is de opvolging geregeld, want hun kinderen Tom en Iris staan te popelen om het bedrijf over te nemen.

Familie Dam op geitenboerderij - Foto: Corine Riteco

Jongensdroom

Dat Willem boer wilde worden, was van jongs af aan al duidelijk. "Ik herinner me nog dat ik op school met Sinterklaasavond een cadeautje mocht uitkiezen. Er waren prachtige cadeaus, maar ik koos voor een zakje met lullige boerderijdieren", vertelt hij lachend.

En die droom heeft hij nagejaagd, ondanks de twijfels van zijn vader. "Mijn vader had er niet zo'n vertrouwen in, maar hij kwam uit de bloembollen. Voor boeren was het toen echt armoe. Aanvankelijk wilde ik naar de land- en tuinbouwschool, maar dat vond hij maar niets. 'Ga maar naar de LTS', zei hij dan. Dat deed ik dan ook, maar later ben ik toch naar de land- en tuinbouwschool gegaan. Ik had een soort innerlijke drang om te bewijzen dat ik boer wilde worden."

"Ik had een soort innerlijke drang om te bewijzen dat ik boer wilde worden"

Willem Dam

Budget

Het houden van melkkoeien bleek financieel een uitdaging. "Dat was niet te doen. Je hebt daar zoveel kapitaal voor nodig. Geitenhouderij was destijds een nieuwe tak van sport die veel betaalbaarder was. We hebben het eerst geprobeerd in Heemskerk, maar dat ging niet zo."

Vervolgens stelde Corine een plan op en stuurde deze naar grote gemeenten in Noord-Holland met het voorstel om een commerciële geitenboerderij te beginnen. We konden toen terecht in Haarlem, Alkmaar en zelfs op vijf locaties in Amsterdam, waaronder deze plek. En zo is het begonnen."

Met een beperkt budget, maar grootse dromen, werd de boerderij opgebouwd. "Onze stal is een combinatie van allemaal andere oude gebouwen, een groot deel is van een Bussumse schuur. We hadden niet veel geld. De stal, het restaurant en de winkel zijn allemaal gemaakt van ouwe panden. Zelf woonden we in een container. Daar zijn Tom en Iris ook geboren."

Succes

Na zes jaar groeide het vertrouwen bij de bank in de boerderij. "Toen wilden ze wel investeren. We hebben aanvankelijk een kaaskelder gebouwd en er een huis op gezet. In het begin verkochten we alleen melk en kaas, maar er kwamen zoveel bezoekers die niets kochten.

We zijn toen begonnen met het maken van ijs en het schenken van koffie, en zo groeide ons horecagedeelte. Nu bieden we veel zuivelproducten, waaronder kaas, kwark, yoghurt en karnemelk. En we verkopen ook vlees. Eigenlijk verkopen we alles van de geit."

Dat zorgde soms wel voor wat verwarring. "Mensen dachten dat het hier een kinderboerderij was, en dan zagen ze opeens dat bloederige vlees, terwijl ze net een lammetje hadden gevoerd. We kregen daar behoorlijk wat kritiek op. Maar dit is geen kinderboerderij, dit is een boerderij. De oude geiten worden verwerkt in onze saucijzenbroodjes en zo zorgen we ervoor dat we alles wat we hier produceren ook daadwerkelijk verkopen."

Willem en Tom aan het werk - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Duurzaamheid

Er wordt niets verspild. Zelfs de dierenpoep wordt verzameld en gebruikt als meststof voor het land. Bovendien hebben Willem en Tom een duurzaamheidsprijs gewonnen voor hun innovatieve rijdende afrastering. "Als je een groep geiten in een weiland zet, lopen ze er eerst tien keer doorheen en willen ze het gras niet meer eten omdat het vertrapt is."

"Onze afrastering schuift telkens een stukje op, zodat ze rustig kunnen grazen. Met deze methode hebben we de helft minder gras nodig en kunnen we ervoor zorgen dat het gras schoon blijft. In de biologische landbouw is ontwormen namelijk niet toegestaan."

Overname 

Dat Tom en Iris de boerderij zouden overnemen, lag niet altijd voor de hand. "Ik heb wegenbouw gestudeerd. Trekkers en machines fascineerden me altijd, maar op een gegeven moment was ik daar toch een beetje op uitgekeken", vertelt Tom. "Als tiener schuif je alles van thuis aan de kant, en pas later realiseer je je wat je eigenlijk hebt. Dus zeven jaar geleden ben ik er volledig ingestapt."

Geitenboerderij Ridammerhoeve - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Heemskerk

Voordat Tom en Iris het bedrijf volledig overnemen, willen Willem en Corina dat de zaakjes goed geregeld zijn. "We zijn nog steeds met de gemeente aan het soebatten over een nieuw contract. Het ligt min of meer klaar, maar er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden."

Voor Corine en Willem betekent dat een remigratie naar Heemskerk. "We hebben altijd de band met Heemskerk gehouden. En ja, de Heemskerkse kermis natuurlijk, dat is wel de belangrijkste dag van het jaar."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]