Ga naar Content
Andijk

Zoekplaatje: Hoeveel rijbanen denkt u dat deze tweebaansweg heeft?

14 juni 2023, 15.06 uur · Aangepast 14 juni 2023, 15.53 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Zijn het nu één, twee of drie rijbanen? Inwoners van Andijk vinden het maar vreemd, nu de Dijkweg opnieuw is ingedeeld. Door de belijning op het nieuwe asfalt, lijkt het alsof er drie rijbanen zijn. 

Bij de oude indeling van de Dijkweg was er één rijstrook in het midden om twee rijbanen aan te geven. Maar met de nieuwe indeling lijkt het alsof er drie zijn aangebracht. Of is het maar één echte rijbaan? "Als je er overheen rijdt denk je: 'wat een rarigheid'", vertelt een buurtbewoner. "Het ziet er heel apart uit, en het is best een lang stuk weg."

Meer baan voor fietsers

Volgens de gemeente Medemblik gaat het hier om twee fietssuggestiestroken. "Dit zijn geen officiële fietspaden, omdat die alleen bedoeld zijn voor fietsverkeer en andere voertuigen die hierop mogen rijden", licht een woordvoerder toe. "Op deze banen worden fietsers begeleid, maar al het andere verkeer mag hier ook overheen rijden."

Ook mag er geparkeerd worden op deze stroken. "Volgens de laatste richtlijnen van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw moeten deze fietssuggestiestroken zo breed zijn."

De werkzaamheden aan de Dijkweg zijn door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uitgevoerd. Deze waren al voor de start van dit jaar ingepland, toen het hoogheemraadschap  de wegen nog in beheer had.

Volgens de gemeente is dit voorlopig de definitieve indeling, en zullen er geen verdere aanpassingen aan de Dijkweg gedaan worden.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]