Ga naar Content

Amstelveen zet zaag in populieren om hobbelige Bovenkerkerweg definitief glad te strijken

Automobilisten op de Bovenkerkerweg hoeven binnenkort voorbij het kruispunt met de Zagerij niet langer op de rem. De gemeente grijpt de verdubbeling van de verkeersader tussen Amstelveen en Uithoorn, die al langer op de planning staat, aan om een eind te maken aan de almaar terugkerende verzakkingen. De populieren langs de weg zijn de boosdoener en worden daarom gekapt, maar de maximumsnelheid - vanwege het slechte wegdek nu 30 km/u - kan dan wel weer naar 50 km/u. 

Verzakkingen Bovenkerkerweg ter hoogte van kruispunt met Zagerij - Foto: Google Streetview

De Bovenkerkerweg wordt tussen de Beneluxbaan en de Nesserlaan over een afstand van ruim een kilometer geteisterd door verzakkingen, die steeds terugkeren Tot nog toe is de weg steeds opgelapt, maar inmiddels heeft de gemeente besloten het probleem structureel op te lossen. 

Dat gebeurt met een - zoals wethouder Floor Gordon het in een persbericht noemt - 'heel pijnlijke, maar desondanks wél noodzakelijke maatregel': het kappen van de populieren langs de weg. Die bomen nemen zoveel water op dat de veendijk inklinkt en de Bovenkerkerweg steeds iets verder verzakt, met scheuren en gaten als gevolg. 

Eind juni schop de grond in

Uiteindelijk zal het hele traject tussen de Beneluxbaan en de Nesserlaan worden gladgestreken, maar aannemer BAM begint eind deze maand al met de westzijde van het stuk tussen de Zagerij en Grand Hotel Amstelveen. Automobilisten worden daar nu nog gewaarschuwd voor het slechte wegdek en gemaand snelheid te minderen.

Lees verder onder kaart

Dat de verzakkingen uitgerekend nu worden aangepakt, is geen toeval: al langer stond op de planning om de Bovenkerkerweg - nu nog een eenbaansweg - te verdubbelen. Dat gebeurt omdat met de bouw van woningen in De Scheg en Legmeer en de ontwikkeling van bedrijventerrein Amstelveen-Zuid veel meer verkeer gebruik zal maken van de weg. 

Geschiktere bomen en kruiden

De populieren die worden gekapt, worden vervangen door bomen die minder water opzuigen en daarom geschikter zijn voor een veendijk. Op advies van onafhankelijke experts worden dat zuilvormige iepen, berken en Noorse esdoorns. Die zullen niet op exact dezelfde plekken worden geplant als de huidige populieren, maar tussen het fietspad en de weg.

Verder worden tussen het hotel en de Beneluxbaan 'groepsgewijs diverse groepjes bomen en struiken aangeplant met kruidenrijke onderbeplanting, wat de biodiversiteit bevordert'. 

Het herstel van het volledige noordelijke deel van de Bovenkerkerweg zal tot 2026 in beslag nemen en gefaseerd worden uitgevoerd. Ter hoogte van de werkzaamheden zal het verkeer in beide richtingen over één weghelft worden geleid. Binnenkort volgt er informatieavond over de werkzaamheden tussen het hotel en de Zagerij. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]