Ga naar Content

Beverwijkse kunstenaar dolblij met bijzondere vondst in kringloop

Tijdens een rondje door kringloopwinkel Noppes stuitte de buurvrouw van de Beverwijkse kunstenaar Louis 't Hart op een opmerkelijke vondst: een van de eerste werken van haar buur. Als een kind zo blij is de kunstenaar nu hij weer is herenigd met een van zijn eerste schilderijen. "Hij hangt op een vaste plek in de woonkamer. Ik ben zo blij dat ik hem weer heb."

Louis 't Hart met schilderij in kringloopwinkel Noppes - Foto: Louis 't Hart / Facebook

"Op het doek is het uitzicht van Spaarndam te zien," vertelt Louis. "Het is geschilderd met olieverf en toont het uitzicht vanaf de brug. Ik heb dit schilderij ooit verkocht aan een speelgoedfabriek in Oirschot, Brabant. Destijds had ik een grote expositie bij Ahold in Zaandam, waar ik ongeveer vijf werken heb verkocht, waaronder deze. Dat weet ik, want ik houd het goed bij." 

Beginperiode

In 1973 begon Louis met het verkopen van zijn schilderwerken, de tijd is waaruit het gevonden werk afkomstig is. "Het is er een uit mijn beginperiode. Toen begon ik net voor mezelf. Ik kon er alleen niet van leven, dus ben ik het onderwijs ingegaan. Ik ben tekenleraar en leraar handvaardigheid."

Kunstenaarsfamilie 

Het schilderen is er bij Louis met de paplepel ingegoten. "Mijn vader, Pieter van 't Hart, was kunstenaar, dus hij was mijn voorbeeld. Ik ben als middelste zoon de enige die deze richting is opgegaan."

Toch heeft hij een geheel andere stijl gekozen. "Mijn vader schilderde in de Cobratijd en was van de gekke vogels en dingen. Ik was daar niet zo'n fan van en meer geïnteresseerd in architectuur. Mijn stijl zit tussen impressionisme en expressionisme in. Ik geef expressie aan stadsgezichten en natuur, zoals Monet, en werk het uit in 3D. Afvalmateriaal dat wij allemaal weggooien verwerk ik in mijn schilderijen."

Altijd op zoek

Een snelle boodschap of een ontspannen etentje zit er voor Louis dan ook niet in. Hij is altijd op zoek naar nieuwe materialen voor zijn werk. "Bij de Vomar neem ik vaak wat dozen mee. En als ik uit eten ben bij Van der Valk en ik zie daar prachtige houten lepeltjes, dan vraag ik heel beleefd: 'He, waar heb je die gekocht?' En dan krijg ik er een paar mee, waar ik weer mee kan gaan rommelen. Zo werk ik."

Zo houdt hij de kosten laag, waardoor zijn werk betaalbaar blijft voor klanten. "Mensen die op een expositie komen en mijn werk interessant vinden, geef ik het voor een vriendenprijsje mee, gewoon een redelijke prijs. Daar doe ik ze een plezier mee."

Een van Louis zijn recente werken - Foto: Louis 't Hart

Oeuvre 

In zijn 45-jarige carrière is zijn oeuvre al aardig uitgedijd. "Ik heb een hoop schilderijen gemaakt en een deel van mijn werk bevindt zich in Canada, dat heeft een vriend ooit meegenomen.”

Maar van al die werken heeft zijn zojuist gevonden vondst toch een speciaal plekje in zijn hart. "Ik vind het geweldig dat mijn buurvrouw het schilderij heeft gevonden. Ik kreeg hem bij Noppes gelijk voor nop mee. Het is mooi dat het niet verloren is gegaan. Ik ben hem aan het restaureren en dan krijgt hij een speciaal plekje in de woonkamer. Ik ben ontzettend blij dat ik hem weer heb.”

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]