Ga naar Content

Geen race-, maar keepershandschoenen: Wil Hartog na ruim 50 jaar weer onder de lat

Wil Hartog, de oud-winnaar van de TT in Assen, trekt vandaag niet zijn racehandschoenen, maar keepershandschoenen aan. 'De Witte Reus' en 'Grasdroger van Abbekerk', onlangs 75 jaar geworden, maakt onderdeel uit van de ALC Legends. Ter ere van het 75-jarig bestaan van voetbalvereniging uit Abbekerk nemen ze het op tegen Lucky Ajax.  

Foto: Wil Hartog

Een elftalfoto in zwart-wit. Waarop een jonge Wil Hartog, nog ver voordat hij wereldroem vergaart op de motor, gehurkt tussen zijn ploeggenoten in zit. Als keeper. Opvallend: hij draagt geen handschoenen en heeft een shirt aan met korte mouwen. Blijkbaar toen al voor niets of niemand bang.

Toch kent de oud-motorkampioen - die de TT van Assen in 1977 won, en daarna de grand prix van België, Duitsland en Finland op zijn naam schreef - enige spanning voor vanmiddag. "Ik heb ruim 50 jaar niet onder de lat gestaan", licht Hartog toe. "De sportman in mij wordt nu een beetje overmand door faalangst."

Hierbij spookt het door het hoofd dat Hartog een bal op knullige wijzen door zijn vingers ziet glippen, of dat een van de tegenstanders de bal door zijn benen in het doel schiet. "Ik ben meer bang voor mijn eigen, domme fouten als voor de tegenstander", lacht hij. "De club heeft een historische tegenstander weten te strikken."

De tekst gaat verder onder de foto.

Wil Hartog - zittend, tweede van links - bij ALC - Foto: Facebook.com/ALC

Ook het veld in Abbekerk is iets waar de oud-coureur over nadenkt. "Omdat we een hard veld hebben bij ALC zal duiken moeilijker gaan", zegt hij met een lach. "Met mijn leeftijd heb je toch te maken met broze botten. Wel wandel ik iedere dag, en sport ik om mijn lichaam zo soepel mogelijk te houden."

Of Hartog net als 50 jaar geleden zijn doel probeert schoon te houden in een korte broek en zonder handschoenen, weet hij vanmiddag pas. "Dan krijg ik de kleding van de club", zegt hij. "Gelukkig heeft mijn zoon dezelfde schoenmaat, en kan ik zijn voetbalschoenen aantrekken."

Lucky Ajax

Het (korte) optreden van Wil Hartog tussen de palen vanavond, komt voort uit het 75-jarig jubileum van de Abbekerk Lambertschaag Combinatie. Om 18.00 uur is het Lucky Ajax van Sjaak Swart de tegenstander van een team 'ALC Legends'. Dit zijn 26 spelers die veel voor de club betekenen of betekend hebben. Voorzitter Sjaak Ros: "Wil en ook zijn broer Piet zijn met het bedrijf Hartog jarenlang sponsor geweest." 

Een andere opvallende speler aan de zijde van de Abbekerkers is oud-international Glenn Helder. Zijn vriendin komt uit Abbekerk en hij geeft de jeugd regelmatig training. Bij Lucky Ajax spelen onder andere Simon Tahamata, Olaf Lindenbergh, Dick Schoenaker, Ismaïl Aissati en Derk Boerrigter mee. 

De wedstrijd tussen de ALC Legends en Lucky Ajax begint om 18.00 uur. Daarvoor spelen ALC 1 en DWB 1 een wedstrijd. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]