Ga naar Content

Loopt er een kinderlokker in Wormer? Ouders maken zich grote zorgen

Ouders in Wormer maken zich ongerust over hun kinderen, nadat er deze maand tot drie keer toe kinderen zijn aangesproken door mensen in een grijze auto. Die probeerden de kinderen in de auto te lokken met elke keer een verschillend verhaal. De dochter van Aurelia Giglio was één van de kinderen die werd benaderd: "Ze schrok ontzettend." Inmiddels is ze een appgroep gestart met andere bezorgde ouders die posten bij scholen.

Aurelia Giglio met haar dochter Sophia - Foto: NH Nieuws

De incidenten 

Op donderdag 8 juni wordt Sophia, de 10-jarige dochter van Aurelia, samen met haar zusje en een vriendinnetje ‘s avonds aangesproken onder aan de flat waar het gezin woont. "Ze werden ingesloten door een man in een grijze auto", vertelt Aurelia. "Vervolgens stapte hij uit en legde een hand op de schouder van dat vriendinnetje." Het vriendinnetje weet de hand weg te slaan en de kinderen ontkomen. 

Vrijdag 16 juni is het weer raak, dan bij basisschool De Eendragt. "Vorige week zijn er kinderen na schooltijd aangesproken toen ze speelden op het schoolplein", bevestigt directeur Brenda Dik. "Ze hebben heel goed gereageerd: nee zeggen en naar binnen gaan." 

Ze vervolgt: "We hebben aan de kinderen verteld hoe ze moeten reageren als zoiets gebeurt: 'Nee zeggen, weglopen en naar een volwassene gaan die je vertrouwt.' Meer kunnen we als school niet doen, we kunnen geen toezicht houden op het schoolplein na schooltijd. Dan is het een openbaar plein."

Afgelopen maandag maakt de 12-jarige dochter van Sanne Schipper wat vervelends mee: ze wordt door twee mannen en een vrouw in een grijze auto gevraagd of ze naar huis gebracht wil worden. Ze zette het op een roepen, fietste weg en stuurde twee jongere kinderen naar huis. "Het gaat gelukkig goed met haar", zegt Sanne nu. "Ik ben ontzettend trots op haar, ook dat ze de andere kinderen niet naar die auto heeft laten lopen." 

Inmiddels zijn er ook geluiden dat de grijze auto is gezien bij scholen buiten Wormer. Die berichten zijn nog niet bevestigd door de politie. 

Het schoolplein van basisschool De Eendragt in Wormer - Foto: Google Streetview

Reactie van politie en de gemeente Wormerland

"We weten nog steeds niet precies waar we mee van doen hebben", zegt politiewoordvoerder Derk Burger. "Maar het is zeker een verdachte situatie die de aandacht heeft." Dat wordt gemerkt door de bezorgde ouders. Sanne: "Gisterochtend werd ik door de wijkagent gebeld voor meer informatie, dat vond ik heel netjes. Bij de basisscholen die gisteren uitgingen stonden ook agenten." Daarnaast is de zaak in onderzoek bij de recherche.

Judith Michel de Jong, de burgemeester van Wormerland, zette maandagavond een verklaring op Facebook waarin ze opriep uit te kijken naar de bewuste grijze auto die elke keer op lijkt te duiken. "We roepen iedereen op om alert te zijn en het kenteken te noteren als dit zich nogmaals voordoet."

Appgroep en postende ouders 

Voor Aurelia Giglio zijn de maatregelen niet voldoende. Ze roept op tot het plaatsen van camera's bij de scholen en bij de toegangswegen van Wormer zodat verdachte auto's met bijbehorend kenteken op beeld komen. 

"We hebben sinds een paar dagen ook een Whatsappgroep met bezorgde ouders en zijn nu zelf aan het posten. We gaan gewoon rondrijden. Als de auto wordt gesignaleerd geven we dat door aan de politie, dan kijken die of alles in orde is of niet. Ik probeer de mensen ook te waarschuwen op Facebook."

Ze vindt het maar een nare situatie. "Ik ben moeder van vijf kinderen. Normaal gesproken gaan die zelf naar school, maar nu loop ik wel graag met ze mee."

Kentekens delen 

Aurelia merkt dat er op social media volop wordt meegedacht, maar dat kan ook de verkeerde kant op slaan. Zo worden er op Facebook kentekens gedeeld en dat is niet de bedoeling; wat als het toch de verkeerde auto is? Ze roept op om daar voorzichtig mee te zijn.  

Burgemeester Judith Michel de Jong van Wormerland vindt hetzelfde. Ze roept op om alleen kentekens te noteren bij verdachte situaties en die niet via sociale media te delen. Als er sprake is van een verdachte situatie vraagt ze inwoners direct 112 te bellen.