Ga naar Content

Laurens doet mee met actie Greenpeace: "omdat ik nu iets kan doen met het machteloze gevoel dat ik al tijden heb"

Greenpeace houdt morgen een grootschalige actie tegen Tata Steel. De milieuorganisatie wil dat het staalbedrijf stopt met de uitstoot van ziekmakende stoffen. Laurens is een van de actievoerders die dit weekend op de barricaden gaat. In vijf vragen legt hij uit waarom hij meedoet. 

Een eerdere demonstratie van Kappen met Kolen bij Tata Steel - Foto: NH Nieuws

Waarom protesteer je dit weekend tegen Tata Steel? 

"Omdat ik nu iets kan doen met het machteloze gevoel dat ik al tijden heb. Het is zo ontzettend frustrerend om te zien dat Tata Steel zoveel macht heeft. Door mee te doen aan deze demonstratie voelt het alsof ik wel echt iets kan betekenen voor de wereld.

De gezondheid van mensen staat hier op het spel. En dan bedoel ik niet alleen de gezondheid van de omwonenden - die te maken hebben met zware metalen die neerdalen in hun tuin - maar ook de gezondheid van de rest van Nederland. Want het hele land, en eigenlijk de hele wereld, heeft last van de gigantische hoeveelheid CO2 die Tata uitstoot.

Met deze demonstratie willen we dit bedrijf tot de orde roepen. Want wat blijkt? We kunnen Tata, die actief toezicht weert, niet vertrouwen. Het staalbedrijf heeft genoeg kansen gehad om te verduurzamen. Maar omdat het voor hen om de winst draait, hebben ze ervoor gekozen om geen grote duurzame stappen te zetten. En dat terwijl al heel lang duidelijk is dat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de vervuiling van Nederland." 

Is protesteren niet wat overdreven? Moet je het niet gewoon 'netjes' houden, en met elkaar om tafel? 

"Dit pad kies je pas als alle andere paden niet meer werken. We hebben genoeg pogingen gedaan om verandering af te dwingen. Maar als een bedrijf niet de morele ruggengraat heeft om verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen, dan moet je de barricaden op. 

Dat zoveel 'gewone' mensen bereid zijn om hun lichaam te riskeren, zegt juist iets over hoe belangrijk deze actie is. We zijn geen mensen die niets anders te doen hebben. Ik werk als data-analist en ik heb vrij genomen omdat ik het belangrijk vind om mijn stem te laten horen."

Een eerdere actie van Greenpeace bij Tata Steel - Foto: Greenpeace

Weet je wel waar je aan begint?

"Jazeker. Ik heb me mentaal voorbereid en weet wat de regels van de demonstratie zijn. Ik heb wel een paar mensen laten weten wat ik zaterdag ga doen. Als ik gearresteerd word, dan weten ze waar ik ben. En verder wat praktische zaken, zoals goede spullen en genoeg water meenemen. 

Ik ben wel nerveus voor de demonstratie, maar zolang de politie zich aan hun eigen regels houdt, heb ik niks te vrezen. Bij een eventuele confrontatie ga ik braaf met mijn handen de lucht in."

Hoe denk je dat mensen die opgegroeid zijn bij de hoogovens naar jullie actie kijken?

"Als ik mensen hoor zeggen dat ze trots zijn op de hoogovens doet me dat ook een beetje pijn. Tata had iets kunnen zijn om trots op te zijn, maar dat is het nu niet. Als het bedrijf duurzamer was geweest, dan was ik ook echt trots geweest."

Tata Steel - Foto: NH Nieuws

"Het is ook best lastig. Tata Steel is een hele belangrijke werkgever in de IJmond. Maar tegelijkertijd hebben we nu ook een krappe arbeidsmarkt, en is er wel voldoende werk. Het bedrijf verhuizen naar een minder dichtbevolkt gebied lijkt me veel beter. Dan hoeft Tata Steel niet meer iedere dag de speeltuin van de buurtbewoners schoon te poetsen, omdat die zwart ziet van de grafiet. 

De vraag die we volgens mij moeten stellen is: wat is traditie waard tegenover alle dood en verderf die wordt aangericht?"

Moet Tata dan helemaal dicht? 

"Nou, die vraag is niet aan mij om te beantwoorden. Maar ik hoop wel dat de vervuilende onderdelen stop worden gezet. En dat er nu eindelijk een beetje vaart wordt gemaakt met duurzame productie. Het zou heel mooi zijn als we die omwenteling nog kunnen maken. 

Het is daarom heel belangrijk dat we er zaterdag zijn. We kunnen het geluid laten horen dat we dit niet accepteren als samenleving."

De achternaam van Laurens is bekend bij de redactie. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.