Ga naar Content

Als een vis in het water: schone grachten trekken steeds meer eetbare soorten

Het gaat goed met de visstand in Noord-Holland. Het aantal vissoorten in de grachten van Noord-Hollandse binnensteden neemt daardoor toe. Dat blijkt volgens visbioloog Marco Kraal. "Het water in de grachten is in de afgelopen jaren behoorlijk schoon geworden. Zó schoon dat de meeste vissoorten die we in Nederland van nature aantreffen, gewoon in de gracht kunnen zwemmen."

Een van de gevangen baarzen uit de Prinsengracht in Amsterdam - Foto:

Een aantal decennia geleden was dat nog ondenkbaar. "Het ligt eraan hoe ver je terug in de tijd gaat, maar als je zestig al zeventig jaar terug had gekeken had er helemaal geen vis in de stadsgrachten van Nederland gezwommen", zegt de bioloog, die ook bekend is van VisTV. "Het water was toen zó vies dat het eigenlijk biologisch dood was: zwart stinkend water. Daar kon helemaal niks in leven."

Door allerlei natuurvriendelijke projecten is de waterkwaliteit van de stadsgrachten verbeterd. "En dat resulteert uiteindelijk in een hele goede visstand. Er zijn natuurlijk altijd wel problemen met allerlei stoffen die er niet in thuis horen, maar het water is nu zó schoon dat de meeste vissoorten die we in Nederland van nature aantreffen gewoon in de gracht kunnen leven." Tegenwoordig kun je zeker zo'n 75 soorten vissen aantreffen in de grachten, stelt Kraal.

"Je weet nooit wat je gaat vangen dus het blijft altijd een mysterie"

Joep Mafait - streetfisher

Dat de grachten schoner worden, merkt ook streetfisher Joep Mafait uit Nederhorst den Berg. Hij reist speciaal naar grote steden in onder meer Noord-Holland om te vissen. "Het leuke aan vissen in de stad vind ik dat je heel veel diversiteit hebt. Bij ander water - in de natuur bijvoorbeeld - ga je heel specifiek op één soort vissen. En in de stad vis je met kleine aasjes en daar kan je allerlei verschillende vissen vangen. Je weet nooit wat je vangt, dus het blijft altijd een mysterie." Veel voorkomende vissoorten in de grachten in Amsterdam is de snoek, baars, snoekbaars, karper, paling, witvis, bot en soms zelfs een verdwaalde zalm. "In de Prinsengracht kan je bijvoorbeeld goed witvis vangen."

Daarnaast ziet Mafait een uitbreiding in het soort vis dat je kunt vangen in de gracht, doordat dat de grachten schoner zijn geworden. "De snoek is bijvoorbeeld een vis die voornamelijk op helder water zit en die ving je vroeger eigenlijk bijna niet in Amsterdam en nu merk je toch wel steeds vaker dat je die ook vangt. Dat komt mede doordat de grachten schoner worden."

(Tekst gaat verder onder foto)

Streetfisher Joep ving eerder een snoekbaars van ruim 70 centimeter in de Amstel - Foto:

Mafait vangt wel eens tientallen vissen op een dag, samen met vrienden. "We hebben wel eens op één dag vijftien snoekbaarzen per persoon uit de Amstel gevist. Iedereen stond om ons heen en vroeg zich af: zwemt dat hier echt? Dat was wel grappig."

"Ik denk vis, ik ben vis, ik wil niet zeggen dat ik ook ruik naar vis... Maar vis is echt mijn passie"

Marco Kraal - visbioloog

Kraal is al zijn hele leven gek op vissen.  "Ik denk vis, ik ben vis, ik wil niet zeggen dat ik ook ruik naar vis... maar vis is echt mijn passie. Ik vind het een heel fascinerend dier, al sinds ik vier jaar ben. Voor mij is het een manier om te connecten en deel te nemen aan de natuur. Ik krijg er een oergevoel van."

Daarnaast vindt Kraal het heerlijk om vis te vangen en op te eten. "Vissen zijn mooie dieren, heel anders dan wij en ontzettend gaaf om te bestuderen en op te eten. Ik houd er namelijk ook wel van om mijn eigen vissie op te eten. Klein wijntje erbij, dat is voor mij echt iets bijzonders. Kortom: ik vind de vis het mooiste beest dat er op de aarde rondzwemt", aldus Kraal.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.