Ga naar Content

Nog geen urgentieverzoek voor Hoornse Charlotte: "Waar wacht de wethouder op?"

Een maand nadat Willem Bakker bij woningcorporatie Intermaris actie voerde voor de Hoornse moeder Charlotte*, zijn de eerste stappen naar herstel gezet. Alleen is het hoofddoel - een eigen woning zodat ze haar kinderen kan ontvangen - nog ver weg.

Foto: Beeld: Craiyon.com

Stapje voor stapje wordt er onder aanvoering van Willem Bakker uit Westwoud vooruitgang geboekt. Hij heeft zich vastgebeten in de zaak. Met als voorlopig hoogtepunt: een ontmoeting van Charlotte met haar eigen kinderen, deze week. "De kinderen waren wild enthousiast om hun moeder weer eens te zien. Dat is gewoon schitterend."

Via 1.Hoorn wordt een traject voor schuldsanering opgesteld. Parlan neemt de begeleiding van Charlotte en de kinderen op zich. Op naar beter. Of zoals het Willem het omschrijft. "Het vuile water moet eerst weg, voordat er nieuw water in het zwembad komt. Pas dan kunnen de kinderen weer lekker zwemmen."

Lees ook

Het leven van Charlotte staat de laatste jaren vooral in het teken van overleven. Nadat ze drie kinderen krijgt, belandt ze - inmiddels woonachtig in Den Helder - in een giftige relatie. Ze kan maar één ding doen: vertrekken. Er wordt aangifte van mishandeling gedaan bij de politie en ook instanties als Jeugdzorg en Veilig Thuis worden ingeschakeld. Er komt gedeelde voogdij, maar omdat Charlotte geen woning heeft wonen de kinderen al tijden bij hun vader. 

De inmenging van de verschillende instanties zorgen al die jaren niet voor het gewenste resultaat. Tot grote frustratie en veel verdriet van Charlotte en haar omgeving. Die zien haar aftakelen. Uiteindelijk zwerft ze enkele maanden in Hoorn, in een tentje langs de A7. "Ik weet niet waar ze was nu geweest als ik haar niet op tijd had gevonden", zei haar tante onlangs tegen NH. "Ze was depressief, mentaal gebroken." Zij neemt haar nichtje huis.    

"Ik weet niet waar ze was nu geweest als ik haar niet op tijd had gevonden"

Tante over Charlotte

Uitzicht op een huurhuis is er, ondanks dat ze negen jaar staat ingeschreven, zonder een urgentieverklaring niet. Dertien lange maanden ziet ze haar kinderen - van 7, 6 en 5 jaar oud - niet. Een uiterst verdrietige situatie, die maar geen uitweg leek te kennen. Totdat Willem Bakker zich onlangs in de zaak vastbijt. Hij zoekt contact met wethouder Marjon van der Ven, spreekt de gemeenteraad van Hoorn toe en voert actie bij Intermaris voor de deur. Met als inzet: een urgentieverklaring voor Charlotte, zodat ze haar leven weer kan opbouwen. Mét haar kinderen. 

Bijzondere gevallen

Alleen het urgentieverzoek laat nog altijd op zich wachten, zo bevestigt ook woningcorporatie Intermaris. Bakker: "Een wethouder kan in bijzondere gevallen zo'n verzoek doen, maar dat heeft wethouder Van der Ven nog niet gedaan. Ik heb geen idee waar ze op wacht. In principe is alles voor de moeder geregeld, alleen dat verzoek laat maar op zich wachten. En zo lang dat niet bij Intermaris wordt ingediend, kunnen die niet aan de slag. Dat is heel frustrerend en onbegrijpelijk."  

De gemeente Hoorn gaf eerder aan in verband met privacy geen uitspraken te kunnen doen over individuele gevallen.

* De naam van Charlotte is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]