Ga naar Content

Nieuw festival Buiten De Dijken moet bezoekers bewust maken van duurzaamheid 

Het nieuwe festival Buiten De Dijken dat morgen op Hemmeland wordt gehouden heeft iets weg van het fameuze Oerol op Terschelling. "Dat is zo en lijkt misschien een beetje grootspraak", zegt organisator Peggy Wijtzes, "maar we hebben gemeen dat je de natuur als terrein gebruikt en een breed cultureel aanbod hebt. Van theater, muziek, dans en verhalen vertellen." Allemaal om nieuwe ideeën op te doen voor een duurzame toekomst.

Het hoofdpodium van het nieuwe festival op Hemmeland. - Foto:

De opbouw van Peggy's strandtent is in volle gang. Sinds een aantal jaar runt zij Strandvier, waar ook het idee voor het festival is geboren. "Toen we het hier pas voor iets gebouwd hebben zagen we al hoe mooi het hier is en hoeveel ruimte er is voor iets kunstzinnigs."

Nadat programmeur Wim van Stam op het terras van Peggy had gezeten, zag hij mogelijkheden bij de locatie. "Hij liet mijn een filmpje zien van een bevriende danseres die dansend de geboorte van een giraf uitbeeldde en vroeg aan mij: 'Zou het niet prachtig zijn als ze dat hier bij jou op strand zou dansen?' Dat was het begin van het festival."

De opbouw voor het festival is in volle gang. - NH Nieuws

Niet alleen Wim wilde zich inzetten voor het nieuwe festival, ook andere creatievelingen - die allemaal in Monnickendam wonen - werken vrijwillig mee om van het festival een succes te maken. Zo neemt evenementenorganisator Dennis Mulder de hele productie op zich, heeft architect Annekee Goekoop een plan voor de inrichting van het terrein gemaakt en timmeren leerlingen van de Triade uit Edam podia en allerlei festivalbordjes in elkaar.

Duurzaamheid

Ook op het programma staan allerlei artiesten uit de buurt. Teun Castelein leidt een koor dat zingt over de grote regenboogvlag die van de kerktoren in Monnickendam werd gerukt en in brand werd gestoken. Singer songwriter Tim Knol uit Wormerveer houdt een muzikale wandeling en het collectief Walden uit Amsterdam houdt een voorstelling aan de Gouwzee over het stijgende water. Het klimaat en duurzaamheid worden op speelse wijze onder de aandacht gebracht. Het festival begint morgen om 13.00 uur.

Voor het hele programma kun je terecht op de website van Buiten De Dijken

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]