Ga naar Content

Korting op brandstof verdwijnt zaterdag: komt er een run op 'goedkope' benzine?

Je auto volgooien wordt vanaf komende zaterdag een stuk duurder. Het kabinet heeft besloten om de tijdelijke korting op de brandstofaccijns niet langer te verlengen. Daarom betaal je voor een liter 'Euro 95' vanaf 1 juli zeventien cent extra. Krijgen we een run op 'goedkope' brandstof? NH deed een rondgang langs verschillende tankstations in Noord-Holland.

Foto: NH Nieuws

Die korting op de accijns werd vorig jaar in april ingevoerd toen de prijzen voor benzine en diesel door het dak schoten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Om de pijn in de portemonnee wat te verzachten, werd er een korting van 17 cent per liter op benzine ingevoerd en 11 cent per liter op diesel. Maar het kabinet vindt het nu mooi geweest: de korting wordt teruggedraaid en je betaalt vanaf zaterdag weer het volle pond bij het tankstation. 

Extra drukte nu al te merken

Verschillende pomphouders vertellen aan NH dat ze rekening houden met extra drukte. Dat merkt Pieter Sijs van Tankstation Sijs in Heerhugowaard nu al. "Het is drukker dan normaal op een doordeweekse dag. Ik denk dat mensen er wel echt rekening mee houden, ja. De klanten willen nog even voordelig tanken voor de accijnsverhoging."

Ook Jerry van Langen, eigenaar van een Texaco-tankstation in Schoorl, merkt dat zijn klanten nu al anticiperen op de prijsstijging van komend weekend. "Mensen zeggen wel dat ze hun auto vast komen volgooien. Ze benoemen het wel echt." 

Dat is bij Henk Drok van Tankstation Drok in Den Helder nog niet het geval. "Ik denk dat die drukte pas later deze week komt. Ik hoor ook nog niemand erover klagen, want ze weten dat wij er ook niks aan kunnen veranderen."

"De klanten zullen niet in een rij staan, maar het wordt wel aansluiten"

Pieter Sijs, pomphouder in Heerhugowaard

Heel veel extra drukte merkt Van Langen nog niet bij zijn pomp, maar hij verwacht dat dat vrijdag wel anders zal zijn. "De ouderen komen nu al tanken. Op vrijdag zal het wel bedrijvig worden, maar zo extreem dat er rijen ontstaan? Dat geloof ik niet." Datzelfde geldt voor Drok. "Ik zal er met de bestellingen rekening mee houden dat het drukker wordt, maar ik heb er nog geen erg in gehad." Pomphouder Sijs: "De klanten zullen niet in een rij staan, maar het wordt wel aansluiten. Gelukkig gaat het bij ons altijd lekker snel."

Tot slot heeft een medewerker van het BP-tankstation aan de Keern in Hoorn nog een tip voor de automobilist die wil besparen. "Je kan natuurlijk beter eerst je tank leeg rijden en dan tanken in plaats van hem nu al vol te gooien. Dat ga ik zelf ook doen."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.