Ga naar Content

Zanger Rob Makreel schrijft ode aan nieuwe Afsluitdijk: "Keihard afspelen bij de sluizen"

Het zou zomaar de soundtrack kunnen zijn komend weekeinde, als de Afsluitdijk weer een keer open is voor fietsers en wandelaars: 'Afsluitdijk' van zanger Rob Makreel uit Den Oever. Hij schreef een ode aan de 'nieuwe' dijk. "De trots van basalt, heeft een nieuw jasje aan dat me heel goed bevalt." 

Ode aan de 'nieuwe' Afsluitdijk, ofwel 'de trots van basalt' - Foto: Aangeleverde foto/ Rijkswaterstaat

"De oude Afsluitdijk beschermt ons al negentig jaar. Ze krijgt een nieuw jasje aan. Ze is bijna helemaal klaar." Het klinkt als een Zuiderzeewals door de speakers en toch is het modern, zegt Rob Makreel: "We kennen allemaal de Zuiderzeeballade wel en, nou ja, de nieuwe Afsluitdijk is bijna klaar en dit is dan een nieuw lied dat meer van toepassing is." 

Rasmuzikant Rob Meekel, beter bekend als Rob Makreel, grossiert in liedjes over de visserij, over het leven in het dorp en de haven van Den Oever. Daar kan de Afsluitdijk niet ontbreken. "Ik reis regelmatig over de dijk en ik ga er graag vissen bij de sluizen. Ik had een paar regeltjes bedacht met een beetje van alles erin van Den Oever tot Kornwerderzand, het monument, een vissertje dat heen en weer vaart en zijn ogen uitkijkt als hij de nieuwe stenen langs de kant ziet. Het lijkt wel Legoland."

Tekst gaat verder na de video van Rob Makreel van zijn lied 'Afsluitdijk'. 

"De nieuwe Afsluitdijk, een heel stuk omhoog. Laat het springtij maar komen, nu blijven we droog", zingt Makreel. Hij vindt de werkzaamheden aan de Afsluitdijk heel belangrijk. "Vanwege de zeespiegelstijging. Hij beschermt ons wel allemaal. Als het misloopt kan er zomaar er meter water bij komen en staat het water tot aan Emmen heb ik wel eens in een filmpje gezien."

"Een fiets- en een wandelpad, zo dicht bij de zee, is kilometers lang. Loop of fiets met me mee"

Uit 'Afsluitdijk' van zanger Rob Makreel

Als de Afsluitdijk komende weekeinde open gaat voor fietsers en wandelaars gaat Rob Makreel zeker even kijken. "Ja, ik laat wel even mijn neus zien. Ik ben ook heel benieuwd hoe het monument eruit gaat zien. Je ziet er nu nog niets van, want hij is helemaal ingepakt, maar mijn zoon heeft er jaren gewerkt."

Keihard afspelen

"Mijn gevoel met alle liedjes en nu ook de 'Afsluitdijk', is dat het gewoon leuk moet zijn voor iedereen. Een beetje mijmeren over oude en nieuwe tijd. Weet je: ik kan 'm op een sticky zetten en keihard afspelen met mijn auto op de parkeerplaats bij de sluizen. Dan hoor ik er ook een beetje bij."

Lees ook