Ga naar Content

Reconstructie: hoe een lekkende truck op de A4 gisteren de dood van een 77-jarige berger inleidde

Het dodelijke ongeluk van gisteren op de A4 bij Hoofddorp zou naar alle waarschijnlijkheid niet zijn gebeurd als zo’n 15 kilometer zuidelijker geen truck met een defecte tank was gestrand. 

Dodelijk ongeluk A4 - Foto: VLN Nieuws

Die conclusie kan worden getrokken aan de hand van tweets van de ANWB en Rijkswaterstaat. NH Nieuws zocht uit wat zich gisteren tijdens de avondspits op de verkeersader tussen Amsterdam en Leiden afspeelde. 

Het is 16.49 uur als Rijkswaterstaat weggebruikers waarschuwt dat er op de A4 richting Den Haag ter hoogte van Roelofarendsveen een rijstrook is afgesloten. De oorzaak: een vrachtwagen waaruit diesel lekt, en ter hoogte van het Zuid-Hollandse dorp voor de helft op de vluchtstrook en voor de andere helft in de berm staat. 

Lees door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In plaats van de gebruikelijke drie heeft het verkeer daar op dat moment slechts twee rijstroken tot haar beschikking. Met een pijlwagen en rode kruizen attendeert Rijkswaterstaat verkeer op de afsluiting.

Omdat het op de A4 - zeker tijdens de avondspits - ook met drie beschikbare rijstroken al druk is, ontstaat er al snel een file, die bovendien snel langer wordt. Een half uur nadat de rijstrook is afgesloten is de vertraging op de snelweg opgelopen tot drie kwartier tot een uur.

Tekst gaat verder onder de foto.

File na dodelijk ongeluk op A4 bij Hoofddorp - Foto: Inter Visual Studio

Al snel is duidelijk dat de rijstrook nog enkele uren onbruikbaar zal zijn. De gestrande vrachtwagen is weliswaar snel geborgen, maar ook de diesel die uit de tank is gelekt moet worden opgeruimd. En omdat de brandstof behalve op het wegdek ook in de berm is terechtgekomen, moet er grond worden afgegraven, wat doorgaans een tijdrovend klusje is. 

Opruimen tot na de avondspits

Waar Rijkswaterstaat rond 17.00 uur nog communiceerde dat het opruimen ‘tot zeker na de avondspits’ zou duren, is die prognose ruim anderhalf uur later bijgesteld naar 22.00 uur. “Hinder [vertraging door file] is nu nog drie kwartier, maar neemt af”, antwoordt een medewerker van de wegbeheerder om 18.40 uur op Twitter aan een nieuwsgierige automobilist.

Lees verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Vrijwel gelijktijdig gaat het in de staart van de file gruwelijk mis, zo blijkt uit onder meer uit een tweet van de ANWB. Ter hoogte van de afslag Hoofddorp-Zuid rijdt de bestuurder van een autoambulance achterop een vrachtwagen. Hulpdiensten worden massaal opgeroepen, maar al snel wordt duidelijk dat hulp te laat komt. Vandaag maakte de politie bekend dat het om een 77-jarige man uit Lisse gaat. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

Op de autoambulance stond op het moment van het ongeluk geen auto. Of de bestuurder een auto bij een garage of sloopbedrijf had afgeleverd, of onderweg was naar een ongeluk of pechgeval, is niet bekend.

Lees ook

Een woordvoerder van bergingsbedrijf H. van der Vliet uit Abbenes laat aan NH weten dat dat bedrijf betrokken is geweest bij de berging van de autoambulance en de vrachtwagen, maar wil niet zeggen of het slachtoffer al dan niet bij dat bedrijf in dienst was.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]