Ga naar Content

Grasmat wijkt voor woningbouw: voetbalclub Schellinkhout viert jubileum én afscheid

Voor het laatst een wedstrijd op 'de beste grasmat van West-Friesland'. Want na de feestelijke ontmoeting van vandaag met Lucky Ajax maakt het voetbalveld van Schellinkhout plaats voor woningbouw. Voor clubman Elian Koster een afscheid met een lach en een traan, die het voetbal in zijn dorp niet opgeeft. "Die lichtmast op het nieuwe veldje gaat er zéker komen."

Bas, Elian en Gijs: nog één keer voetballen bij Schellinkhout - Foto: NH Media / Michiel Baas

Tevreden zien Koster, Bas Kieft en Gijs Kramer op vrijdagochtend toe hoe een medewerker van de gemeente het veld nog één keer maait. Samen met Melchior Wiekenkamp zijn ze verantwoordelijk voor de organisatie van de wedstrijd.

Het viertal is onderdeel van de trainingsgroep, die sinds het verdwijnen van competitieteams in Schellinkhout in 2016 zijn blijven trainen. "Dat doen we hier iedere dinsdag, hier op het veld of het trainingsveld. We spelen op vrijdagavond vaak tegen andere Veteranen-teams uit de buurt. Dat is beregezellig", zegt Kieft. "En we spelen één keer per jaar tegen onze buren van WSW uit Wijdenes, om de Wijdehout Cup."

Nieuwe shirts

Speciaal voor die wedstrijd hadden de voetballers nieuwe shirts aangeschaft. "In een grap zeiden we dat we dat moesten vieren met nóg één wedstrijd. Zo kwamen we uiteindelijk bij Lucky Ajax uit. Daarnaast bestaat de vereniging dit jaar 90 jaar en moeten we afscheid nemen van het veld. Dan maken we er maar een mooi einde van", zegt Kieft.  

Eén probleem alleen: Ajax speelt - net als Schellinkhout - in het rood-wit. "En je wilt Ajax toch in het thuisshirt laten spelen. Dus hebben wij ook maar speciale jubileumshirts laten maken." 

Afscheid doet pijn

Ze snappen dat ze als enige gebruiker van het veld plaats moeten maken voor woningbouw. Maar toch doet het afscheid van hun geliefde grasmat pijn. "De beste van West-Friesland", zegt Koster trots. "Als alle wedstrijden in West-Friesland door de regen waren afgelast, kon hier nog worden gevoetbald." 

Tekst gaat verder onder de foto.

In de kleedkamer - met rechts Elian Koster - Foto: NH Media / Michiel Baas

Koster - 52 inmiddels - heeft er heel wat zweetdruppels liggen. Al 45 jaar is hij lid van Schellinkhout. Hij maakt de tijden mee dat de dorpsclub 5 seniorenteams had. Het afscheid van de accommodatie aan de Havenweg stemt hem droevig. "Mijn vader is nog lange tijd voorzitter geweest. Omdat hij het belangrijk vond dat het voetbal in het dorp bleef bestaan. En zo sta ik er ook in. Ik geef niet op, al zeggen veel mensen dat het geen zin meer heeft. Achter het nieuwe MFA, dat verderop in het dorp wordt gebouwd, wordt een half voetbalveld geplaatst. Daar wil ik ook lichtmasten bij hebben. En die gaan er zéker komen, let maar op. Dat zie is als mijn levenswerk." 

Maar eerst vandaag nog één mooie voetbaldag in Schellinkhout. Voor de jeugd zijn er voetbalspellen en na de wedstrijd tegen Lucky Ajax (aftrap 15.30 uur) is er onder meer een loterij en een feestavond. Ajax komt met onder meer Olaf Lindenbergh, Derk Boerrigter, Ismaïl Aisatti, Sjaak Swart én Simon Tahamata naar Schellinkhout. Koster: "Als jochie van 8 jaar oud was ik fan van hem, ik had zelfs een plakboek over hem. Dus daar moet zeker een handtekening in worden gezet." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]