Ga naar Content

Waar moet nieuw Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt komen? "Prachtige plek ook voor Slavernijmuseum"

Programmamaker Wim T. Schippers staat politiek niet meer alleen in zijn decennialange strijd voor herbouw van het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt. Ook het CDA en de PvdA weet hij nu aan zijn zijde, alleen hebben die een andere plek voor ogen dan het Amsterdamse Frederiksplein.

Paleis voor Volksvlijt - NH Nieuws

"Wat is er nu mooier om het mooiste gebouw van Amsterdam híér neer te zetten?", zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma op een stuk braak liggend grond naast metrostation Kraaiennest. Boomsma heeft een motie ingediend om het Paleis voor Volksvlijt in ere te herstellen in Zuidoost.

OBA Next

Hij denkt zo twee vliegen in een klap te slaan. Het college heeft 36 miljoen euro gereserveerd voor de nog te bouwen OBA Next in Zuidoost en daarnaast nog eens 50 miljoen euro voor andere culturele voorzieningen in het stadsdeel, "mogelijk in combinatie met de OBA Next".

Het Paleis voor Volksvlijt werd in 1929 door brand verwoest. - Foto:

Boomsma en de PvdA willen nu dat het college gaat onderzoeken of daar niet een nieuw Paleis voor Volksvlijt van kan worden gebouwd waarin de OBA dan zijn intrek neemt. Wim T. Schippers strijdt al bijna een kwart eeuw voor de herbouw van het geesteskind van Samuel Sarphati, maar dan wel óp het Frederiksplein: "Omdat het hier altijd heeft gestaan."

In de video proberen Schippers en Boomsma elkaar er van te overtuigen dat hun plek de beste is, maar actievoerder Schippers begint wel een beetje ongeduldig te worden: "Ik begin een beetje op leeftijd te raken en ik wil het zo graag nog zien."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]