Ga naar Content
Hoorn

Banjeren in het zand: omwonenden zetten eerste stappen op Hoorns stadsstrand

30 juni 2023, 20.07 uur · Aangepast 1 juli 2023, 09.25 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Media / Chantal Bos

De schoenen gingen uit, de fitnesstoestellen getest en bij de foodtruck werd gezorgd voor wat lekkers te drinken. Omwonenden die vandaag de primeur hadden om het nieuwe Hoornse stadsstrand op te mogen, namen het ervan. "Geweldig! Ik woon hier zestien jaar, en zo lang is er al sprake van dat er een strand komt", zegt Cindy de Jong. 

Eerste deel Hoorns stadsstrand open op 1 juli - NH Nieuws

De uitvoerende partijen spraken deze middag eerst de genodigden toe in de schouwburg, naast het strand. Zo'n 300 mensen luisterden met belangstelling naar het project stadsstrand, dat zelfs tot aan Mozambique internationale aandacht geniet voor de manier waarop het ontwikkeld is, zo liet Reijer Baas, manager van Alliantie Markermeerdijken weten. 

Arnold Langenveld van Hoogheemraadschap vindt 'Hoorn nog mooier geworden'. En grapt al voor zich te zien hoe er straks een ponton voor het strand ligt met André Rieu's 'Markermeerballade'. 

Bewoners worden rondgeleid op het stadsstrand - Foto: NH Media / Chantal Bos

Tot de laatste minuut werd er vandaag nog gewerkt om het eerste deel stadsstrand op tijd af te krijgen. Gisteren werden op de valreep nog de prullenbakken geplaatst en bebording neergezet. 

Publiekstrekker

Hoorn verwacht dat het veel publiek zal trekken. Maar hoeveel precies? "Dat is lastig in te schatten. Maar met zo'n 400 meter lange kustlijn, moet er wel een plekje te vinden zijn", zegt wethouder Arthur Helling. Volgend jaar gaat het tweede deel van het stadsstrand open. "Dan komt er nog 500 meter strand bij." 

Bewoners halen wat te drinken bij de foodtruck - Foto: NH Media / Chantal Bos

Of er ook een strandwacht komt? Helling: "Nee dat is er niet. Het is een openbaar recreatiegebied." Maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen, zoals de ballenlijnen in het water voor de diepte en borden met de 'spelregels'. 

'Playa Grote Waal'

"Het was natuurlijk al playa Grote Waal, dat is het nu echt", zegt inwoner Susanne, die altijd met haar kinderen al aan de dijk zwom vanuit de achtergelegen wijk, de Grote Waal. "Je kan hier mooi wandelen, prachtige natuur. We gaan er zeker van genieten."

De 73-jarige Marga Heddes waagde zich als eerste op de fitnesstoestellen. Door een QR-code te scannen, volgen de instructies voor het gebruik. Op handen en voeten drukt ze zich op in het rulle zand. "Dat ging nog niet echt soepeltjes, maar dat komt nog wel. Ik woon in de buurt en ga vrij veel oefenen."

Na de primeur door de inwoners, is het morgen op 1 juli dan echt zo ver. Vanaf acht uur 's morgens kan iedereen het stadsstrand op. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]