Ga naar Content

Nieuwe generatie eigenaren behoudt markante boekenwinkels voor de stad

Buurtbewoners waren bang dat ze zouden verdwijnen, maar de Kookboekhandel en Reisboekhandel Evenaar zijn voorlopig gered. De nieuwe eigenaren zijn niet bang hun zaak naar eigen smaak en inzicht aan te passen, al zullen ze niet al te bruusk de boel overhoop gooien. Maar: "Het moet geen museum worden."

boeken - NH Nieuws

Natuurlijk houdt Daan van Kooten van koken. De nieuwe eigenaar van de Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk vindt niets leukers dan vrienden over de vloer te hebben voor etentjes, op wie hij dan meteen wat recepten kan proberen uit de boeken die hij verkoopt. "Gisteren heb ik ook teringlekker gegeten", grijnst hij, een pasta met inktvis.

Met zo'n hobby lijkt het hebben van een eigen kookwinkel dan ook een buitenkansje. Toch liet Van Kooten zich niet het hoofd op hol brengen toen hij eind 2022 op AT5  zag dat toenmalig eigenaar Jonah Freud de handel van de hand deed. "Ik heb gewoon de berekeningen gemaakt. Ik zag er wel brood in." Na een maand nadenken besloot Van Kooten op oudejaarsdag het erop te wagen en is hij sinds 1 april formeel de baas.

Even verderop staat ook Reisboekhandel Evenaar onder nieuw beheer. Coen Borgman kocht begin dit jaar de zaak aan het Singel. "Voor één euro. Die had ik in een taart gestopt." Samen met wat mooie woorden werd zo op 1 maart afzwaaiend eigenaren Marre van Dantzig en Maria Bastiaens uitgeleide gedaan. Ook zij stonden ruim dertig jaar achter de balie van één van Amsterdams meest markante boekenwinkels.

Foto:

Borgman heeft mooie plannen en heeft net een kleine verbouwing achter de rug. De zaak heeft nu een klein podium, voor lezingen en presentaties. Wel dient het ordersysteem nog vervangen te worden - het huidige stamt uit 1991. Met een crowdfundactie kunnen donateurs een handje helpen. In ruil worden ze daarvoor staatsburger van de Republiek Evenaar. "Die krijgen een paspoort. We hebben ook al wat ministers aangesteld, mensen uit het boekenvak."

Met nieuw elan willen Borgman en Van Kooten hun zaken klaarstomen voor de toekomst. De buurt is in elk geval blij dat de boekenwinkels voorlopig blijven. "Bij de verbouwing kwamen omwonenden kijken of er niet nóg een koffiezaak kwam", vertelt Van Kooten.

Achter de vertrouwde etalage voert hij wel wat kleine veranderingen door: hij verkoopt Italiaanse koffie aan passanten en bezoekers, met huisgemaakte cake. "Het moet hier geen museum worden. Je kan hier ook andere cadeautjes kopen die goed bij een kookboek passen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]