Ga naar Content

Veel meer passagiers en toch zorgeloos op zomervakantie? Schiphol denkt dat het kan

Deze zomervakantie zullen veel meer passagiers vanaf Schiphol op reis gaan dan vorig jaar. Gemiddeld vertrekken er dan elke dag 68.000 reizigers, met op de piekdagen uitschieters tot ruim boven de 77.000 vakantiegangers. Vorig jaar lag het gemiddelde op 54.000 dagelijkse reizigers in de zomer. Ondanks die forse toename verwacht Schiphol geen grote problemen met wachtrijen en zoekgeraakte koffers.

Een Boeing 787-10 Dreamliner van KLM stijgt op vanaf de Buitenveldertbaan van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Volgens operationeel directeur Patricia Vitalis was de goedlopende meivakantie een generale repetitie voor de zomer die aanstaande vrijdag voor het midden van het land begint. 90 procent van de reizigers stond in mei niet langer dan 10 minuten in de rij voor de beveiligingscontrole. Bovendien is de drukte op Schiphol sindsdien niet afgenomen, maar kunnen reizigers nog steeds rekenen op korte wachttijden bij de beveiliging.

Het succes is te danken aan de werving en opleiding van meer dan 1.200 nieuwe beveiligers, een campagne om passagiers voor te lichten over de do's and don'ts bij de beveiligingscontrole en de mogelijkheid om een tijdslot te boeken om lang wachten te voorkomen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Zorgeloos op zomervakantie vanaf Schiphol? - NH Nieuws / Doron Sajet

Wie naar een bestemming buiten het Schengengebied reist, moet na de beveiligingscontrole langs de grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee. Reizigers moeten dan een geldig paspoort bij zich hebben, maar daar blijkt lang niet iedereen goed op te zijn voorbereid.

"We geven op jaarbasis 8.000 nooddocumenten uit", zegt plaatsvervangend brigadecommandant Grensbewaking Michiel van Leeuwen. "En daar zit ook geen dalende trend in, dus dat geeft wel aan dat daar nog wel winst te behalen is."

Ouders die met kinderen, maar zonder (ex-)partner reizen, dienen een toestemmingsformulier bij zich te hebben. Als dat ontbreekt, moet de marechaussee nagaan of er geen sprake is van kindontvoering, met vaak grote vertraging als gevolg. Van Leeuwen roept ouders op het toestemmingsformulier getekend en wel mee te nemen naar Schiphol.

Geen kofferchaos

Waar het ook nog spannend kan worden, is in de aankomsthal als Nederland massaal terugkomt van de zomervakantie. Nog lang niet alle vacatures bij de afhandelingsbedrijven, zoals voor koffersjouwer, zijn ingevuld. Toch denkt Patricia Vitalis van Schiphol dat een kofferchaos zoals vorig jaar uitblijft.

Vitalis: "Ik kan niet garanderen dat er geen verstoringen in het systeem plaatsvinden. We hebben natuurlijk wel te maken met systemen en ook mensen die ervoor moeten zorgen dat alles doorloopt, maar ik verwacht daar geen grote problemen."

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]