Ga naar Content

Heemskerkse buurt al jaren geterroriseerd door jongeren: wanhoop nabij

Drugsgebruik, brandstichting, vernielingen en intimidaties: bewoners rondom het Europaplein in Heemskerk zien dit bijna dagelijks gebeuren. Al meer dan zes jaar terroriseert een groep jongeren de buurt. Omwonenden zijn bang en willen een strengere aanpak vanuit de gemeente, maar tot hun grote ergernis gebeurt er nauwelijks iets.

De wijk Zuidbroek en Oosterwijk is een naoorlogse wijk op de grens van van Heemskerk en Beverwijk, met veel portiekflats en sociale huur. Het winkelcentrum Europaplein ligt in het hart van de wijk. Het wordt op dit moment verbouwd om de buurt een upgrade te geven. 

Europaplein - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Dat een groep jongeren de wijken terroriseert is bekend bij de gemeente en instanties. Het raakt raadslid Anita Perré-Meijer diep. "Dat mensen echt bang zijn, dat vind ik te gek voor woorden." Helaas heeft haar verzoek pleidooi om strengere maatregelen in het gebied niet geholpen, blijkt uit de reactie die het college deze week naar buiten bracht. Dit tot grote frustratie van de omwonenden. 

Ongehoord

Een van hen is Jolanda. Ze voelt zich niet gehoord en heeft direct na de reactie van het college een brief geschreven. "Ze gooien dingen naar binnen, steken containers in brand, dealen drugs of scheuren met hun scooters hard voorbij. Het speelt al meer dan zes jaar en gaat door tot 's nachts. Elke dag staan we weer te shaken. Ik durf mijn kleinkinderen niet eens naar buiten te laten." De mensen die we spreken willen uit angst alleen met hun voornaam genoemd worden. 

Volgens Jolanda heeft het optreden van de politie weinig effect. "Zodra ze de agenten zien aankomen, rennen ze weg en een kwartier later zijn ze er weer. Het is niet alleen de Nouwelandflat die er last van heeft, maar iedereen rond het Europaplein. We hebben serieus overwogen om zelf iets te ondernemen, maar dat wordt afgeraden omdat je niet weet wat ze bij zich hebben."

Rommel voor de ingang van de flat boven de Albert Heijn - Foto:

Agressie

Het blijkt niet zonder risico om de jongeren aan te spreken, weet Kimberly te vertellen. "Ze hebben wel eens ijsblokken tegen het raam gegooid en staan in de portiek te plassen of te blowen. Mijn vriend heeft er wel eens iets van gezegd, waarna hij ruzie met ze kreeg en een klap kreeg."

Bij vandalisme blijft het niet. "Een jaar geleden zagen we ze zelfs met tasers, waarop we meteen de politie hebben gebeld. We hebben al vaak de politie gebeld, maar die kan niet altijd komen omdat ze onderbezet zijn." 

"Mijn buurman heeft wel eens verteld dat hij is gestoken, bij iemand anders is de fiets uit de berging gestolen en er is zelfs een keer een kast vanaf de galerij naar beneden gegooid"

Shelley

Shelley woont boven de Albert Heijn en ziet het vandalisme met eigen ogen gebeuren. "Door de verbouwing hebben we een nieuwe deur gekregen. De vorige werd vaak ingetrapt en de nieuwe zou vandalisme-proof zijn en er mooier uitzien, waardoor ze hem niet zouden slopen. Nou, dat is niet het geval. Het glas van de deur is al een paar keer kapot gemaakt en de automatische opening werkte al snel niet meer."

Niet alleen de deur is gesloopt. "Er zijn al meerdere ruiten ingeslagen en er is een keer brand geweest in de berging. Hoewel ze zichzelf niet onveilig voelt, hoort ze verontrustende verhalen. "Mijn buurman heeft wel eens verteld dat hij is gestoken, bij iemand anders is de fiets uit de berging gestolen en er is zelfs een keer een kast vanaf de galerij naar beneden gegooid."

Waarschijnlijk door jongeren in de brand gestoken berging - Foto:

Aandachtsgebied

Michel Zwaga is jongerenwerker en werkt een paar uur in Oosterwijk en Zuidbroek. Het is hem al lang duidelijk dat er problemen in de wijk zijn. "Het is een aandachtsgebied, er valt nog veel te verbeteren, maar daar zijn langdurige investeringen voor nodig."

Anita heeft daarom als raadslid twee weken geleden vragen gesteld aan de burgemeester, waarin ze vroeg om strengere handhavingsmogelijkheden en de mogelijkheid om het gebied als veiligheidsrisicogebied aan te merken, zodat de politie meer bevoegdheden krijgt.

Zonder resultaat. Het is lastig voor elkaar te krijgen, legt Anita uit, tenzij er sprake is van wapens. Maar dan moeten mensen wel meldingen blijven maken. "Velen hebben het gevoel dat er niets met hun meldingen wordt gedaan, dus doen ze het niet meer. En dat is erg lastig."

Plan van aanpak

In september wordt het plan van aanpak van de gemeente voor het gebied verwacht. Anita vindt het moeilijk om te voorspellen wat ze hiervan kan verwachten. "Ik hoop dat er een krachtig plan komt. Er wordt in ieder geval gezocht naar een geschikte locatie voor een jongerencentrum, daar ben ik in ieder geval blij om. En ik hoop dat er toch camera's komen en meer toezicht na etenstijd." 

NH heeft de burgemeester om een reactie gevraagd, maar daarop is nog niet gereageerd.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]