Ga naar Content

Oma Henny (80) parkeert na zestig jaar haar carrière als rijinstructeur

Remmen, koppelen, sturen: Henny van Son (80) uit Cruquius heeft generatie op generatie leren autorijden, maar trapt na zestig jaar definitief op de rem.

Brandon van Rhee deed rijexamen bij Henny van Son uit Cruquius - Foto: Dennis van Rhee

Rijles geven: het was eigenlijk nog nooit in haar opgekomen. Henny had een heel andere ambitie, namelijk om de mooiste vakanties te verkopen. Met goede hoop liep ze een reisbureau binnen om te solliciteren.

Helaas voor Henny hadden ze op dat moment niemand nodig, maar de eigenaar van het reisbureau runde ook een rijschool, en daar konden ze nog wél iemand gebruiken. "Heb je een rijbewijs?" vroegen ze. "Ja", antwoordde Henny. "Mooi, dan ga je op de leswagen."

Het wiel uitvinden

Na een uurtje bijscholing, stond Henny's eerste leerling op de stoep. Henny moest zelf het wiel maar uitvinden. Dat is gelukt: inmiddels heeft Henny zo'n duizend leerlingen aan het felbegeerde pasje geholpen. 

"Er waren bij ons nog helemaal geen vrouwelijke instructeurs"

Henny van Son (80)

Het was niet altijd even makkelijk in het mannenwereldje. "Ik kreeg commentaar van mijn collega's: 'wat moet jij hier?' Er waren bij ons nog helemaal geen vrouwelijke instructeurs." Maar daar trok Henny zich niets van aan, en in de loop der jaren volgden veel vrouwen haar voorbeeld.

Luister het gehele interview van NH Radio. Tekst gaat verder.

Maar op 80-jarige leeftijd is het toch echt tijd om te stoppen. Zodra haar huidige leerlingen geslaagd zijn, laat ze het stuur van haar lesauto definitief los. "Ik ga het enorm missen", vertelt ze. "Vooral de contacten met de leerlingen. Van iets ga je naar niets."

Verkeershufters 

Iets dat Henny niet zal missen is de agressiviteit in het verkeer. "Vooral op leswagens", vertelt Henny. "Vingers opsteken, toeteren." Veel weggebruikers 'zijn vergeten dat ze het ooit zelf hebben moeten leren'.

Toch ziet ze zelfs van dat hufterige gedrag de voordelen, bijvoorbeeld als de motor afslaat terwijl een verkeerslicht op groen staat. "Dan zeg ik tegen de leerlingen: 'Rustig, laat 'm toeteren, laat 'm tekeer gaan. Nu gaat ie bijna op rood, nu ga jij rijden'."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]