Ga naar Content
West-Friesland

Storm Poly zorgt voor honderden meldingen over takken en schades, geen gewonden

6 juli 2023, 20.06 uur · Aangepast 6 juli 2023, 22.42 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Storm Poly is gisteren overgetrokken, en heeft soms voor fikse schade in de regio gezorgd. Inmiddels is de storm voorbij, en zijn gemeenten en de Veiligheidsregio NHN bezig met de afwikkeling. Zo moeten er afgewaaide takken weg worden gehaald uit tuinen, plantsoenen en straten, en ook andere schades moeten in kaart worden gebracht. Vooralsnog zijn er geen meldingen van letsel of gewonden bekend in West-Friesland door de storm.

In Hoorn zijn sinds gisteren ongeveer 250 meldingen in de Fixi-app binnengekomen. "Het protocol is in gang gezet, maar we konden tot gisterochtend niet weten dat het er zo aan toe zou gaan", zegt Jennie Heuwekemeijer van gemeente Hoorn. "We hebben nog niet genoeg zicht op alle grote schades. Wel weten we dat er 50 bomen ontworteld zijn, Ook is veel hout uit bomen gewaaid."

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werden net als vele anderen verrast door de hevigheid van de storm, zegt een woordvoerder. "Nadat code rood was opgeheven zijn wij direct aan de slag gegaan om de meest acute en gevaarlijke situaties in de buitenruimte veilig te stellen. De locatie is opgeruimd of, indien dit niet gelijk mogelijk was, zijn er afzettingen geplaatst."

"Er zijn gelukkig geen meldingen van letsel, verder meldingen van takken op een auto, en bomen tegen een woning en damhek"

Woordvoerder Karin van Baar, gemeente Opmeer

In de drie gemeentes zijn sinds het begin van de storm 133 meldingen gekomen. "42 voor Enkhuizen, 57 voor Stede Broec en 34 voor Drechterland", legt de woordvoerder uit. "We verwachten dat er de komende dagen nog wel meer meldingen binnenkomen. Het meest opvallende was de afsluiting van de Nassaustraat in Enkhuizen."

Ook in Medemblik zijn in twee dagen tijd 150 meldingen gekomen van stormschade. "Maar eigenlijk is het te kort dag voor een compleet overzicht", licht een woordvoerder toe. "Er zijn ongeveer 35 mensen bezig om de schade op te ruimen. Het gaat dan voornamelijk bij schade aan bomen."

Karin van Baar, een woordvoerder in Opmeer, vertelt dat er gisteren ongeveer 20 meldingen binnen zijn gekomen van omgevallen bomen en andere schades. "Er zijn gelukkig geen meldingen van letsel, verder meldingen van takken op een auto, en bomen tegen een woning en damhek", licht zij toe.

Enkele weken werk

Medewerkers van de afdeling Groen bij de gemeentes en brandweer in West-Friesland zijn gisteren - nadat de storm geluwd was - begonnen met het opruimen van de takken en bomen. "Voor grotere klussen is hulp ingeroepen van een boomverzorgingsbedrijf."

De meeste gemeenten verwachten dat de laatste takken in de loop van volgende volgende week zijn opgeruimd. Gemeentes Hoorn en Medemblik denken door het vele werk enkele weken nodig te hebben. "Daarna wordt het meegenomen naast het reguliere werk." Gemeente Koggenland heeft op het moment van schrijven nog niet gereageerd.

Veiligheidsregio

Vanuit de meldkamer bij de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werd gisteren om 09.07 uur een NL-Alert verzonden. "Gisteren rond 15.00 uur gaf de brandweer aan dat zij tussen de 350 en 400 meldingen hebben afgehandeld", meldt de Veiligheidsregio op haar website. Deze meldingen zijn voor de hele regio Noord-Holland Noord. "Het waren vooral meldingen van omgevallen bomen op wegen, auto's en woningen, en overige stormschade."

Dit betreft onder andere een aantal bomen die omgevallen zijn over auto's op de Hoornse straten Messing en de Ridderspoor, de ontruiming van 25 woningen aan de Nassaustraat in Enkhuizen, en een lekkage bij een school in Spanbroek. Even na 15.30 uur nam de storm in kracht af, en werd nog steeds opgeroepen voorzichtig te zijn als mensen die weg op gingen.

Grote bereidwilligheid

"Ook voor ons ging de opschaling bij het KNMI van code geel naar code rood heel snel", licht een woordvoerder toe. "Maar we zijn zeker voorbereid om ook heel snel op te schalen om hulp te bieden. Ook door eerdere ervaring met flinke stormen."

De Veiligheidsregio zag een grote bereidwilligheid bij vrijwillige brandweerlieden, die uit voorzorg naar hun kazernes werden geroepen. "We hadden voldoende inzet van mensen om een bijdrage te leveren."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]