Ga naar Content

Veel geld nodig voor herstel Haarlems groen na storm Poly: "Niet tegen opgewassen"

Door Storm Poly zijn woensdag zeker 300 bomen in Haarlem omgewaaid. Uiteindelijk kan het aantal bomen dat moet worden weggehaald zelfs oplopen tot 700. Het opruimen van alle schade aan bomen en parken gaat nog drie tot vier weken duren. De met kettingzagen en grote grijpers gewapende opruimploegen zijn hard aan het werk.

Bomen opruimen in Haarlem - NH Nieuws

Dat liet wethouder Robbert Berkhout weten tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad. Tot nu toe heeft de gemeente driehonderd meldingen van omgewaaide en zwaar beschadigde bomen binnen. Daar komen er waarschijnlijk nog honderd bij, zegt Berkhout. Nog niet alle schade is bekend.

Opruimploegen zijn gisteren direct aan het werk gegaan om wegen en fietspaden vrij te maken. Maar het duurt nog een tijd voordat de teams toekomen aan stadsparken en het buitengebied. "Mijd de parken en de Haarlemmerhout, het kan er gevaarlijk zijn", zegt Berkhout.

"Windstoten, bomen vol in blad en een natte bodem: daar zijn we niet tegen opgewassen"

wethouder Robbert Berkhout

De gemeente Haarlem is dit jaar gestart met een boomverbeterplan. Bomen moeten dan meer ruimte krijgen om goed te wortelen. Volgens wethouder Berkhout was de combinatie van een zomerstorm met zware windstoten, bomen die vol in het blad staan en een natte ondergrond teveel: "Daar zijn we niet tegen opgewassen."

Het herstel van de natuur in Haarlem gaat tijd kosten. En heel veel geld. Dat geld hoopt de wethouder volgende week los te krijgen bij de behandeling van de kadernota. Daarin worden de inkomsten en uitgaven voor de komende maanden behandeld.

Wethouder Berkhout wees er ook op dat particuliere boombezitters sinds de invoering van de nieuwe bomenverordening verplicht zijn om bomen één op één te vervangen. Dat geldt dus ook voor bomen die door de storm sneuvelden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]