Ga naar Content

Strandhuiseigenaren proberen 'horrorervaring' te vergeten: "We gaan weer verder"

Met een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje lijkt op het strand van Zandvoort de storm van afgelopen woensdag ver weg. Toch zijn sporen van Poly nog overal te vinden. Zeven strandhuisjes overleefden de uitzonderlijk krachtige zomerstorm niet. Sommige eigenaren, die tijdens de storm in hun huisje verbleven, beleefden bange momenten. "Het was gewoon horror", zegt Ans van der Velden. "Maar ik kan het gelukkig ook weer vergeten. Jongens, we gaan weer verder."

Zeven strandhuisjes overleefden storm Poly niet - NH Nieuws

Bange momenten voor strandhuiseigenaren

Samen met buurvrouw Barbara probeert Ans, in het begin van de storm, nog te redden wat er te redden valt. "Deksels van kisten gingen omhoog, schotten schoten los", zo vertelt ze. "Op zich had iedereen z'n best gedaan alles vast te zetten. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

"Kruiwagens, barbecues: alles vloog door de lucht"

Barbara de La Chambre, trotseerde vanuit haar strandhuisje de storm

De dames besluiten dan ook snel naar binnen te vluchten. Ook buurvrouw Barbara de La Chambre zal afgelopen woensdag niet snel vergeten. "Binnen de kortste keren vloog hier alles om de oren", vertelt Barbara. "Kruiwagens kwamen voorbij, barbecues vlogen door de lucht. Ramen sneuvelden, daken gingen de lucht in. Het was heel erg eng."

Met pijn in het hart inspecteert Bert Ikelaar vandaag wat er nog over is van zijn huisje. Zevenenzeventig jaar stond het overeind, tot afgelopen woensdag. "Je huilt een beetje inwendig", aldus Bert. "Dat toon je niet aan de buitenkant maar het is natuurlijk heel erg. Het was een heel mooi huisje, heel leuk ingericht. En als dit gebeurt, is dat heel vervelend."

"Je huilt een beetje inwendig"

Bert Ikelaar, verloor zijn strandhuisje

Morgen zal met vereende krachten een poging gedaan worden het huisje weer te herstellen. "We gaan gewoon weer verder, we hopen dat het allemaal lukt."

Horror

In alle jaren dat de bewoners op het strand verblijven, hebben ze een storm als deze niet eerder meegemaakt. "Dit wil ik niet meer meemaken", verzucht bewoonster Barbara. "Dit was zo horror. Je kan het je nu niet meer voorstellen maar het was echt dood- en doodeng."

Toch laten de eigenaren zich niet uit het veld slaan en richt men zich op het heerlijke strandweer dat zich inmiddels heeft aangediend. "Je hebt geen keus toch?", aldus Barbara, terwijl de dames met borstels de zandaanslag op hun huisjes verwijderen. "We hebben gelukkig weer wat te doen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]