Ga naar Content

Kolk in Spaarndam heeft haar kroeg terug: "We hebben het gemist hoor"

Het leven in de kolk in Spaarndam bruist weer. Maanden was het stil bij de oudste sluis van Nederland. Daar zit sinds 1571 ook een kroeg, maar de vorige uitbater Leon moest door wat tegenslag stoppen. En er was geen opvolger. Totdat Kees Heger het ontdekte en het café niet na 450 jaar bestaan definitief liet opdoeken. 

Horecaondernemer Kees Heger brengt reuring in kolksluis Spaardam terug - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De oudste kolksluis ligt er na de opknapbeurt iets te gelikt bij. De kade is verstevigd en ziet er nu strak uit. Dat mag volgens de bewoners wel wat meer een geleefde uitstraling krijgen. Maar als de kroeg in het puntje van de kolk bij de sluis dicht is, is het hart wel uit de ziel. Daar werden de dorpsbewoners wel ongerust van, want het duurde lang voor een nieuwe uitbater zich aandiende.

"We hebben echt zitten duimen hoor, want het bleef maar dicht en het bleef maar dicht", vertelt buurvrouw Johanna van het naastgelegen Kunstcentrum Spaarndam in onderstaande reportage.

Cafe Spaarndam weer open - NH Nieuws

Doorstart

Niet alleen het café krijgt nieuw leven ingeblazen, ook voor de horeca-ondernemer Kees Heger is het een doorstart. Twintig jaar lang runde hij een soortgelijk oud café in Heemstede. En ook hij moest door wat tegenwind zijn plek achter de toog verlaten. Maar Kees heeft zijn draai na een rustig jaar in loondienst weer gevonden.

"Hoe meer je jezelf kent, hoe meer rust je hebt om te ondernemen." Zelf bepalen hoe een café reilt en zeilt, dat vindt hij toch het fijnst. En dat het café een plek is voor zowel dorpsbewoners als de fietsers, bootjesmensen en andere toeristen, vindt Kees juist heerlijk. 

'Welkom thuis'

Ondanks een kleine aanpassing hier en daar in het café (lees: het weghalen van veel memorabilia die de vorige uitbaters Leon en Yvette overal hadden staan en hangen) voelen de vaste gasten zich al snel weer op hun gemak. "Leon zei altijd 'welkom thuis' als je binnenkwam. En zo voelde dat ook", vertelt Johanna. En dat is nog steeds zo, vindt ze, terwijl ze een slok van haar bier neemt terwijl de nieuwe kroegbaas op de achtergrond de kaarsjes aansteekt.

Cafe in kolksluis Spaarndam weer open - Foto:

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]