Ga naar Content

"Enorme schade na storm Poly: Boombeheerder Ton Zuidervaart aangeslagen"

"Ik werk tien jaar als boombeheerder in Beverwijk maar zoiets heb ik nog nooit gezien, dit is uniek, ik vind dit verschrikkelijk" zegt een aangeslagen Ton Zuidervaart. Een paar dagen na storm Poly wordt duidelijk hoe ernstig de schade is. Het kost maanden voordat alle omgewaaide bomen zijn opgeruimd, maar het duurt nog zeker dertig jaar tot de schade niet meer zichtbaar is en de nieuwe aanplant volgroeid is. 

Stormschade opruimen duurt nog maanden in Beverwijk - NH Nieuws

"Dit raakt mij onwijs, daarvoor word je geen boombeheerder"

Ton Zuidervaart, boombeheerder Beverwijk

Volgens gemeentelijke boombeheerder kan de schade oplopen tot ruim anderhalf miljoen euro. "Ik ben een bomenman", zegt Zuidervaart, terwijl hij om zich heen kijkt.  "Een derde van het park is weggevaagd, dit raakt mij onwijs, daarvoor word je geen boombeheerder". 

Hij coördineert de opruimwerkzaamheden in Beverwijk. Het opruimen van omgewaaide bomen in parken en plantsoenen neemt nog maanden in beslag. En daarna zijn deskundigen nog eens maanden bezig met het inventariseren van niet direct zichtbare schade.

Boom voor boom

Zuidervaart legt uit dat ook bomen die niet omgewaaid zijn bekeken moeten worden op verborgen schade. Pas over een paar maanden wordt duidelijk hoeveel bomen Poly de gemeente Beverwijk werkelijk gekost heeft. "Er kan sprake zijn van lengtescheuren die maken dat de boom instabiel is, dat zijn tijdbommetjes die kunnen alsnog omwaaien", aldus de boombeheerder.

In het najaar trekt hij op de fiets of lopend Beverwijk in om iedere boom te bekijken op schade. Gevraagd naar de schade in euro's hoeft hij niet lang na te denken: "De vorige storm in 2015 veroorzaakte een schade van ongeveer zes ton, de schade van Poly is zeker drie keer zo groot" aldus Zuidervaart.

Park Westerhout is tot nader bericht gesloten. Eerst moeten deskundigen bekijken wat de schade is en of er gevaar voor wandelaars is. 

 

"Twee Zilveresdoorns zijn gesneuveld, daar heeft Napoleon nog onder gelopen, dat is natuurlijk doodzonde"

Ton Zuidervaart, boombeheerder Beverwijk

Bijzondere slachtoffers

Het overgrote deel van de bomen dat sneuvelde zijn populieren, vertelt Zuidervaart: "Dat is een snelgroeiende boom die zijn soms stomweg door midden gebroken". Maar hij weet ook een paar zeldzame exemplaren die storm Poly niet overleefd hebben.

"Een particuliere Zilveresdoorn, die stond op de lijst van monumentale bomen van Beverwijk die is omgewaaid. En er zijn twee beuken in park Scheybeeck op een monumentale muur gevallen; dus er is ook wel wat schade in cultuurhistorisch perspectief. Dat zijn hele mooie grote beuken, die doen er toch wel tweehonderdtachtig jaar over om zo groot te worden, daar heeft Napoleon nog onder gewandeld, dat is natuurlijk doodzonde", vertelt Zuidervaart.

Schade is ook een kans

De gemeente heeft al besloten dat minstens evenveel bomen worden teruggeplant als er zijn omgewaaid. Het duurt natuurlijk wel dertig jaar voor de nieuwe aanplant het tot serieuze bomen heeft geschopt.

Maar de verjonging biedt ook een kans zegt boombeheerder Zuidervaart: "We kunnen diverser terugplanten", zegt hij. "We gaan niet meer vijftig Abelen neerzetten maar we planten gemengde bomen terug voor een betere diversiteit. Dat is natuurlijk een kans. Maar wat je nu aan volume kwijtgeraakt bent, dat duurt jaren voor het weer terug is" aldus Zuidervaart. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]