Ga naar Content

PWN bevestigt: veel viezigheid in waterleiding Zwanenburg, kookadvies verlengd

Drinkwaterbedrijf PWN heeft het kookadvies voor kraanwater voor enkele Zwanenburgse straten verlengd. Dat besluit is genomen nadat is gebleken dat het vervuilde monster dat afgelopen weekend terugkwam uit het lab geen incident was. 

Jonge vrouw drinkt kraanwater - Foto: PWN

Dat vertelt woordvoerder Lilly Wanjon aan NH. "We hebben inmiddels meer monsters teruggekregen, en er is van alles in het water gevonden", vertelt ze over de vervuiling van het drinkwater in de straat. Het bedrijf laat NH op een later moment weten wat er exact in het water is aangetroffen. 

Die vervuiling is het gevolg van een groot lek, dat ontstond toen storm Poly afgelopen woensdag een boom velde. De waterleiding was vrij snel gerepareerd, maar nadat - zoals gebruikelijk na reparatie van een waterleiding - bij bewoners thuis monsters uit de kraan waren genomen, bleek het water vervuild. 

Water doorkoken

Daarom waarschuwde PWN afgelopen zondag 52 huishoudens aan de Amestelle en de Seevank hun kraanwater voor consumptie drie minuten door te koken. PWN heeft bij de betreffende huishoudens een folder met het 'dringende advies' bezorgd. 

Lees ook

Vandaag laat het drinkwaterbedrijf NH weten dat dat advies met 48 uur is verlengd. "We zijn nu aan het spuien", beschrijft Wanjon het proces waarbij de leidingen worden doorgespoten om de viezigheid eruit te halen.

Zondag lieten bewoners van de Amestelle al aan NH Nieuws weten dat het bedrijf in de straat bezig was met spuien. "Ze hebben de brandkraan opengezet om het water weg te laten lopen." 

Omdat het om een 'grote leiding met veel aftakkingen gaat', kampten huishoudens in Zwanenburg, maar ook in Halfweg en Vijfhuizen na de storm met lage waterdruk. De problemen met het vervuilde water blijven beperkt tot de genoemde straten in Zwanenburg.

Folder PWN met waarschuwing drinkwater - Foto: PWN

Voor wie de folder afgelopen zondag niet heeft ontvangen, geldt het (verlengde) kookadvies dus niet. "Het gaat om een hyperlokaal probleem", besluit Wanjon. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]