Ga naar Content

Schiphol boven woningnood: definitief geen nieuwe studentencampus in Amstelveen

De hoop om een campus met 2500 studentenwoningen op een braakliggend stuk grond in het Amstelveense Kronenburg te bouwen, is vervlogen. De Raad van State besloot eerder al dat er vanwege vliegtuigherrie geen studenten in het gebied mogen wonen, maar demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge beloofde er een jaar geleden nog eens naar te kijken

Foto: NH

Die zette namens het Rijk een topambtenaar op het dossier. De oplossingen waar de ambtenaar mee kwam, konden De Jonge en zijn collega Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) niet overtuigen. Het plan is daarmee definitief van tafel. 

Nijpend tekort

De Amstelveense wethouder van ruimtelijke ordening Floor Gordon laat weten dat de gemeente en eigenaren van het gebied teleurgesteld zijn in over de uitkomst. De gemeente zet zich samen met onder andere studentenhuisvester DUWO al jaren in voor de realisatie van studentenwoningen in het gebied.

"Daarmee dragen we bij aan de oplossing van het nijpende tekort aan studentenwoningen en willen we de levendigheid terugbrengen in het gebied", zegt Gordon. "Het verzoek om een advies gaf ons hoop op een doorbraak in dit langlopende dossier.”

Tekst gaat verder onder Tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Gordon blijft hopen op steun uit onverwachte hoek: “Er is op dit moment geen perspectief voor studentenwoningen. Het zou mooi zijn als politieke partijen zich hard maken om hier wel studentenhuisvesting te realiseren, pal naast de huidige studentencampus."

"Dit mag en kan geen eindstation zijn”

Wethouder Floor Gordon

Toch gaat de gemeente nu weer met de eigenaren van het gebied om tafel om te kijken hoe ze het gebied op een andere manier weer tot leven kunnen brengen. “We hebben hard gewerkt en met een handreiking waren we er vast gezamenlijk uitgekomen", zegt ze over de samenwerking met de eigenaren tot nu toe. "Het deels braakliggende Kronenburg met verouderde en leegstaande kantoren mag en kan geen eindstation zijn.”

Gekraakt

Op dit moment hebben woningzoekenden het terrein 'gekraakt'. "Het zal ons een worst wezen, wij gaan hier wonen", zei een van de bewoners in mei. Inmiddels is een kleine leefgemeenschap ontstaan met zelfgebouwde houten huisjes, een keuken, woonkamer en een composttoilet.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]