Ga naar Content

Opvang asielzoekers in Santpoort-Zuid gaat voorlopig niet door

De gemeente Velsen heeft het onderzoek naar mogelijke opvanglocaties voor asielzoekers in Santpoort-Zuid stopgezet. Door de val van het kabinet is de invoering van de zogenaamde Spreidingswet onzeker geworden, melden burgemeester en wethouders vandaag in een brief aan de omwonenden.

Handgraaf - Foto: Gemeente Velsen

Het was de bedoeling om vanaf eind volgend jaar 250 tot 300 vluchtelingen op te vangen in Santpoort-Zuid. Inmiddels werd onderzocht of een veld van Sportpark de Elta of het zogeheten Landje van Handgraaf geschikte locaties konden zijn.

Dat onderzoek is nu voorlopig on hold gezet, totdat er meer duidelijkheid komt over de invoering van de zogenaamde Spreidingswet. In deze conceptwet werd elke gemeente verplicht om een bepaald aantal vluchtelingen op te vangen.

Onzeker

"Door de val van het kabinet is de invoering van de Spreidingswet onzeker geworden", meldt het college in de brief. "Maar ook de principes waarop de Spreidingswet zijn gebaseerd zijn niet meer zeker. Hoewel het waarschijnlijk is dat er altijd sprake zal zijn van een vorm van spreiding, weten we nu niet precies hoe dat uitgangspunt eruit gaat zien. We weten bijvoorbeeld niet of het uitgangspunt blijft om vluchtelingen op basis van inwonersaantal over Nederland te verdelen."

Het college meldt in de brief dat ze het onderwerp in september weer gaan bespreken met de gemeenteraad. Als er dan meer duidelijkheid is, kan het zo maar zijn dat Santpoort-Zuid weer in beeld komt als opvanglocatie. "Dan gaan we alsnog met u in gesprek", staat er in de brief.

Stichting Santpoort heeft inmiddels gereageerd op de brief. Die stichting zegt geen politieke belangen te behartigen, maar alleen het groen en een ruimtelijke opzet van Santpoort te willen behouden, met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen zoals problemen rond wonen en vluchtelingenopvang. 

Vanuit dat oogpunt vindt de stichting bijvoorbeeld dat een azc de leefbaarheid en veiligheid niet mag aantasten en dat een nieuw gebouw in de omgeving moet passen en 'niet moet leiden tot verdere verstedelijking van het gebied'. 

Voor mensen die toch in gesprek willen over dit onderwerp is een alternatief bedacht. Donderdagavond houden burgemeester en wethouders vanaf half acht 's avonds een inloopbijeenkomst in het Telstar Stadion.