Ga naar Content
West-Friesland

Hoorns Julianapark naast skatepark ook mogelijk in beeld als evenemententerrein

13 juli 2023, 15.00 uur · Aangepast 13 juli 2023, 15.14 uur
Door: Chantal Bos · Foto: Foto: Google Maps

De gemeente Hoorn is zich aan het oriënteren of het Julianapark dienst kan doen als nieuwe evenementenlocatie. Er moet namelijk een nieuwe plek worden gevonden voor het Pelmolenpad, dat door woningbouwplannen gaat verdwijnen. Dat staat in documenten die NH via een verzoek op de Wet open overheid (Woo) in handen kreeg. 

Het gaat onder meer om de plek waar mogelijk het nieuwe skatepark moet komen, naast het parkeerterrein op de Nieuwe Wal. Een besluit dat dinsdagavond werd vooruitgeschoven door de gemeenteraad, zodat er bodemonderzoek gedaan kan worden.  

Uit een mailwisseling van eind januari blijkt dat het Julianapark ook in beeld is als evenemententerrein. Een ambtenaar vraagt naar de status van de mogelijke plannen voor het park, omdat er een week later een collegevoorstel voor het skatepark moet liggen.

Daarop antwoordt een collega-ambtenaar: "Met het vervallen van het Pelmolenpad zijn we inderdaad op zoek naar alternatieve evenementenlocaties. Kleinere evenementen zijn eventueel mogelijk op het stadsstrand, maar daar zijn de mogelijkheden beperkt. Voor een deel zou ook het Julianapark een rol kunnen vervullen, naast de evenementen die daar nu af en toe al plaatsvinden. Dat is echter nog niet concreet uitgewerkt." 

Parkeerplekken

Omdat het Pelmolenpad ook als parkeerterrein verdwijnt en het stationsgebied met de plannen voor de Poort van Hoorn op de schop gaat, wordt er ook gezocht naar meer parkeerplekken aan de randen van het centrum. 

In dezelfde mail van eind januari wordt dan ook gevraagd naar de parkeeropgave bij het Julianapark, aan de Nieuwe Wal. "In het laatste overleg (net voor de Kerst) was er geen sprake van dat het parkeerareaal Nieuwe Wal zou worden uitgebreid", luidt het antwoord.

Op vragen aan de gemeente wat de stand van zaken is rondom het parkeerterrein aan de Nieuwe Wal heeft NH geen antwoorden gekregen.

'Julianapark zou daaraan invulling kunnen geven'

Maar uit de documenten blijkt wel dat de parkeeropgave en het Julianapark als evenemententerrein worden genoemd als 'ontwikkeling om rekening mee te houden'. Zo valt te lezen in de concept-projectopdracht voor het skatepark: 'Het Julianapark zou daaraan invulling kunnen geven'. 

Lees ook

Gemeente: 'Meerdere locaties worden onderzocht'

De gemeente Hoorn laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een onderzoek naar een evenemententerrein, maar dat er ambtelijk een verkenning gedaan is. Bepaalde locaties worden daarin verder onderzocht. Of het Julianapark daar ook bij zit, wordt niet gezegd.

Er wordt gezocht naar een terrein die een evenement als Live in Hoorn kan herbergen. "Een terrein met een oppervlakte van 6.000 vierkante meter, die goed bereikbaar is, waar het evenement veilig kan plaatsvinden en de overlast beperkt is", zijn eisen waarnaar in de verkenning naar gekeken is. "Er vielen best veel mogelijke locaties af. En plekken die geschikt lijken vragen om nader onderzoek. Er is nog geen besluit genomen over hoe een eventueel onderzoek vormgegeven moet worden", laat de woordvoerder weten.

Ook wanneer onderzoek naar een nieuw evenemententerrein gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]