Ga naar Content

Provincie stelt dat nieuwe N243 bij Stompetoren aan richtlijnen voldoet

De provincie Noord-Holland heeft gereageerd op de commotie rondom de te smalle N243 bij Stompetoren. Volgens haar zijn de plannen volgens geldende richtlijnen opgesteld, maar zouden brede landbouwvoertuigen eigenlijk niet op de weg moeten rijden. 

Foto: Alkmaar Centraal

Eerder werd bekend dat boeren verbijsterd waren omdat hun trekkers te breed waren voor de nieuwe N243 bij Stompetoren. Doordat de nieuwe rijstroken te smal zijn, gaan onder meer de banden van de trekkers kapot.

Landelijke richtlijnen

Mediapartner Streekstad Centraal meldt vanavond dat de provincie in een reactie laat weten dat de plannen volgens geldende richtlijnen zijn opgesteld. 'De brede landbouwvoertuigen zouden eigenlijk niet op de weg moeten rijden', valt onder meer in de reactie te lezen. 

Michelle Bouman van de provincie laat weten: "Het ontwerp is gemaakt volgens de landelijke richtlijnen. Zo is de rijstrookbreedte drie meter breed en zijn er trottoirbanden aangelegd. Deze combinatie zorgt ervoor dat verkeer met passende snelheid passeert."

Bochten 

De geldende drie meter blijkt inderdaad de norm, maar daar hebben boeren met trekkers breder dan drie meter geen boodschap aan. De weg blijkt voor hun toch te krap door de bochten die er in de weg zitten, zoals bij rotondes. De uitvoerder van de werkzaamheden aan de vernieuwing van de N243 wees de provincie eerder al op deze problemen. 

De provincie verwijst hen op zijn beurt weer door naar de parallelweg. Bouman: "Er rijden veel landbouwvoertuigen en dat is toegestaan, maar landbouwvoertuigen die breder zijn dan drie meter mogen hier eigenlijk niet rijden. Die moeten over de parallelweg."

Levensgevaarlijk 

Het alternatief dat de provincie biedt, is voor veel boeren geen optie. Ze noemen de situaties op de weg die daar soms ontstaan met fietsers 'levensgevaarlijk'. Iets dat Bouman erkent: "Het alternatief vinden de agrariërs niet veilig." 

Het is onduidelijk hoe de situatie in de toekomst zal worden opgelost. Een gesprek dat gisteren plaats vond tussen infrastructuurorganisatie Cumela, landbouworganisatie LTO, de gemeente Alkmaar en de provincie noemt Bouman constructief. "De provincie maakt momenteel een afweging van alle argumenten en feiten uit het gesprek. Naar verwachting neemt de provincie snel een besluit hoe verder."

Lees ook