Ga naar Content

Twee explosies kort achter elkaar in Amsterdamse galerijflat

Bij een galerijflat in Amsterdam Noord heeft vannacht twee keer een explosie plaatsgevonden. Bij het eerste incident was er een klap te horen wat veroorzaakt was door zwaar vuurwerk. Een paar uur later zijn er, vermoedelijk bij hetzelfde adres, jerrycans met benzine aangestoken wat een tweede knal heeft veroorzaakt. Er brak ook brand uit, maar niemand raakte gewond.

Foto: Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De eerste explosie vond mogelijk rond 22.30 uur plaats, in de flat aan de B. Merkelbachsingel. Niet veel later, rond 3.00 uur 's nachts, vond er een tweede explosie plaats.

De tweede keer zijn jerrycans met benzine aangestoken, de politie kwalificeert dat als brandstichting. Hierbij ontstond ook een brand, die de brandweer snel wist te blussen. Twee voordeuren raakte beschadigd. Op een video van een buurtbewoner is te zien hoe de vlammen uit de woning sloegen. 

Brand bij galerijflat in Noord - Martin Damen

Oude man uit woning gehaald

Uit de woning waar veel schade was, is een oude man gehaald. Hij raakte niet gewond, maar is wel nagekeken door ambulancepersoneel. Hij kon niet thuis slapen en is mogelijk in een hotel opgevangen.

De brand was op de vierde etage en was snel onder controle, maar heeft flink wat schade opgeleverd. Een aantal andere bewoners van het complex hebben hun woning tijdelijk moeten verlaten. 

Sporenonderzoek

De politie heeft de galerij en de woningen aangemerkt als plaats delict en hebben een sporenonderzoek gedaan. Wat er achter de twee incidenten zit is nog niet duidelijk. De politie heeft nog niemand aangehouden. In de onderstaande video is te zien dat de brand in Elzenhagen van een afstand ook goed te zien was. 

Brand in galerijflat in Noord - Buurtbewoner