Ga naar Content

Speelse Norah mag terug naar zee: SOS Dolfijn wil uitgezette bruinvissen volgen

Bruinvis Norah mag terug naar zee. Het is de tweede bruinvis die met succes is hersteld in de opvang van SOS Dolfijn in Anna Paulowna. Het opvang en informatiecentrum voor kleine walvissen wil zodra het kan de opgevangen bruinvissen en dolfijnen zenderen om onderzoek te kunnen doen naar de impact van de veranderingen in de Noordzee. 

Bruinvis Norah is goed hersteld bij SOS Dolfijn in Anna Paulowna - Foto: Foto: NH / Jurgen van den Bos

Door de glazen wand van de opvang is goed te zien hoe bruinvis Norah door het water vliegt, speelt, jaagt en eet. "Ze doet het hartstikke goed", vertelt dierverzorger Hester Simons vol trots. Norah strandde in maart voor de kust van Ouddorp. Ze was uitgedroogd en had ernstige maag- en darmklachten. "We hebben voor haar leven gevreesd, maar als je haar nu ziet en om haar uitzet te plannen, dat is ontzettend mooi."

Voorganger Tess

Haar voorganger, bruinvis Tess (gevonden op Texel, red.), is eerder dit voorjaar gezond en wel terug naar zee gebracht. Hoe het met haar gaat weten ze niet bij SOS Dolfijn. Simons: "Ze is gechipt, dus als we haar ergens vinden kunnen we dat aflezen." 

Hoe bruinvis Norah speelt en eet zie je in de onderstaande video. De tekst gaat door onder de video.

Bruinvis Norah weer gezond als een ... walvis. - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Om aangespoelde bruinvissen en wellicht ook dolfijnen te kunnen volgen krijgen de dieren in het vervolg na de opvang ook een zender mee, vertelt Simons. "Bruinvissen zijn beschermde dieren en er gebeurt veel in de Noordzee. Er zwemmen tienduizenden bruinvissen, maar we weten nog onvoldoende wat bijvoorbeeld de windparken en visserij voor invloed hebben op hun gedrag en leefomgeving."

Wie Norah toch nog even in levende lijve wil zien, heeft nog een kleine twee weken de tijd.

Lees ook