Ga naar Content

Bewoners Anna's Hoeve denken na over rechtszaak tegen bouw metershoge zendmast

Bewoners rond de Anna's Hoeve weten nog niet of ze naar de rechter stappen om de komst van een 40 meter hoge zendmast tegen te houden. Eerder maakten ze bezwaar bij de gemeente tegen de komst van de mast voor mobiele telefonie naast hun wijk. Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum heeft besloten alle bezwaren af te wijzen.

Foto ter illustratie - Foto: NH/ Tom Jurriaans

In totaal zijn 67 bezwaren afgewezen door het Hilversums college. De bezwaren zijn ingediend door bewoners van de buurt, het Goois Natuurreservaat (GNR) en de gemeente Laren. De toren zou volgens de bezwaarmakers onder andere niet passen in het gebied en de horizon vervuilen. 

Het dagelijks bestuur van de  gemeente lijkt nu voorrang te geven aan het algemeen belang;  een goede dekking voor mobiele telefonie in het gebied. Daarbij speelt ook dat de gemeentelijke regels hier een hoge toren toestaan. Er mag hier zelfs een mast van 55 meter hoog komen.

De omwonenden weten nog niet hoe ze gaan reageren op het afwijzen van hun bezwaarschriften. Veel van hen zijn op vakantie en er is nog geen overleg geweest.

Andere locatie

Er was ook een plan om de mast te plaatsen op het dak van de brandweerkazerne aan de Kamerling Onnesweg. Dit idee is losgelaten omdat de brandweer bang was dat de mast storend zou kunnen werken op het P2000-systeem. Dat is het communicatiemiddel dat politie, brandweer en ambulancediensten gebruiken. Een verstoring daarvan zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Politieke discussie 

In de Hilversumse gemeenteraad zal na de zomervakantie ook nog gesproken worden over de plaatsing van de mast. Democraten Hilversum heeft aan het college van B en W vragen gesteld. De oppositiepartij vindt de locatie op het dak van de brandweerkazerne een betere optie. Die plek is toch al eigendom van de gemeente en de wens van de bewoners van Anna's Hoeve is dan ook geregeld.

Vijf jaar geleden begon Vodafone met het zoeken naar een nieuwe plek voor het plaatsen van antennes. Uiteindelijk gaf het college goedkeuring om de bijna 40 meter hoge zendmast te plaatsen op het terrein van de rioolzuiveringsinstallatie, vlakbij de woonwijk. En dit steekt de bewoners: "Zowel vanuit de buurt, de natuur als vanaf het panoramische uitzicht op de berg van Anna's Hoeve ga je er tegenaan kijken", vertelde Nathalie van Herk, een bezorgde bewoner van de buurt en kartrekker van deze actie eerder aan NHGooi. 

Niet op ingegaan

Nadat de buurt geconfronteerd werd met het nieuws werd er een petitie gestart, maar dat mocht niet baten. De omgevingsvergunning werd toch verleend. Ook hierna gaat het volgens de bewoners mis. "Wij hebben meegedacht en vragen gesteld, maar daar is de gemeente niet inhoudelijk op ingegaan", zo legt Van Herk uit.

"Wij willen namelijk wel echt constructief meedenken. Jaag het er nu niet doorheen. Vorig jaar heeft de gemeente immers bekendgemaakt dat een ontwerpbestemmingsplan Anna’s Hoeve in 2023 wordt voorbereid."

Lees ook