Ga naar Content

Ontroerde Haarlemmers nemen massaal afscheid van hun buurtsuper met bijzonder cadeau

Het afscheid van de kruidenier in hart en nieren René van der Wijden doet Haarlemse buurtbewoners meer dan ze hadden gedacht. "Het is tekenend voor de tijdsgeest dat een kleine winkel uit het straatbeeld verdwijnt", vertelt één van de omwonenden van de buurtsuper in Haarlem tegen NH. Vandaag namen een paar honderd Haarlemmers afscheid van de buurtsuper, die meer was dan zomaar een winkel. 

Buurt neemt massaal afscheid van hun buurtsuper - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

René van der Wijden vierde een half jaar geleden nog dat 100 jaar geleden zijn opa en oma de supermarkt waren begonnen. Na wat omzwervingen in Haarlem-Noord streekt de kruideniersfamilie neer in de Bomenbuurt. En daar werd het een middelpunt, waar iedereen elkaar tegen kwam. En waar René, de vaste medewerkers Bouke, Jos, Melanie, Patricia en Simone, maar ook alle jonge zaterdagspersoneelsleden iedereen uit de buurt kende. 

Met een groots gebaar nam de buurt dan ook vandaag op de laatste dag van de super aan het Stuyvesantplein afscheid. Kijk hier naar de reportage. 

Tekst loopt door onder de video.

Afscheid buurtsuper in Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

Dat er voor René 18.520 euro ingezameld werd als afscheidscadeau is tekenend. Iedereen in de buurt weet namelijk dat de winkelier alles op alles heeft gezet om de buurtsuper open te houden. Maar zonder opvolger, met extra personeels- en energiekosten en een nieuwe supermarktketen die geen kleine winkels meer in het bestand wil hebben, zat alles tegen. 

Vettte cheque

"Je bent inmiddels 63 jaar, maar rustig genieten van je oude dag zit er door deze omstandigheden nog niet in", verklaarde buurtbewoner Marc Hanou de vette cheque die op de laatste dag werd overhandigd aan René. 

En om de donatie aan de scheidende kruidenier te vergroten, kocht de buurt de winkel helemaal leeg. 

Buurt neemt massaal afscheid van buurtsuper van kruidenier René van der Wijden - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]