Ga naar Content

Kattendrama in Hoornse wijk Kersenboogerd zet door: wéér twee dode dieren gevonden

En wéér is het raak in de Hoornse wijk Kersenboogerd. In het water van de grachten zijn gisteravond twee dode katten gevonden. Van één kat zijn de eigenaren bekend, maar van de tweede zover bekend nog niet. Buurtbewoners pleiten al jaren voor maatregelen, maar touwen langs de walkanten zijn vaak binnen een dag weggehaald.

(ARCHIEFFOTO) Een dode kat wordt uit de gracht gevist - Foto: Aangeleverd

Het leidt opnieuw tot veel ophef in de omgeving. De onbekende kat werd gevonden bij de Nieuwdoorngracht, waar een paar weken geleden ook al een kat door de Dierenambulance uit het water werd gevist. Met een bericht op sociale media hopen de vinders de eigenaren van de overleden kat te kunnen traceren.

In reacties op een inmiddels verwijderd Facebook-bericht vermoedt een man dat de 'vermeende kattendoder' weer actief is in de wijk. Ongeveer 13 jaar geleden werden er wekelijks meerdere katten dood aangetroffen in het water. "Daardoor zijn er toentertijd touwen opgehangen, zodat de katten eruit konden klimmen. Jarenlang hoor en zie je amper iets. Maar nu de touwen weer weg zijn, komt het om de haverklap voorbij."

Enkele tientallen meters aan touw voor walkant

Buurtbewoners pleiten al jaren voor touwen langs de walkanten, zodat de katten zelfstandig omhoog kunnen klimmen. Maar deze worden door onbekenden, vaak binnen een dag al, weggehaald of meegenomen. Sandra van Zijl, een bewoonster aan de Nieuwdoorngracht in de Hoornse wijk, heeft gehoord van de katten die gisteravond waren gevonden. In haar woning heeft ze tientallen meters nieuw touw liggen, die aan de walkanten bevestigd kunnen worden.

Tekst gaat verder na de foto.

De Hoornse Sandra heeft meters touw beschikbaar voor langs de waterkant - Foto: Sandra van Zijl

Sandra heeft een aantal van dit soort touwen in de afgelopen weken opgehangen, nadat twee weken geleden een kat bij haar voor de deur verdronk. Dag en nacht hoort zij het geplons van dieren die in de gracht terechtkomen. "Maar de touwen die ik bevestigd heb bij mij voor de deur waren de volgende dag bijna allemaal weg", vertelt ze. "Er hing er nog één."

Naar de oorzaak kan ze alleen maar gissen. "Het kan zijn dat de katten achter een vogel aan gaan, ze het water door het kroos wat er nu ligt niet (goed) kunnen zien, of dat de dieren in het water worden gegooid door een dierenbeul."

"De touwen die ik bevestigd heb waren een dag later bijna allemaal weg"

Sandra van Zijl, bewoonster Kersenboogerd

Ze doet een oproep aan buurtbewoners van de Kersenboogerd om de touwen bij haar op te halen. "Als ze even mee helpen vlechten, kunnen we er dikkere touwen van maken", vertelt ze. "Daarna hoeven ze alleen maar opgehangen te worden. Zelf kan ik dit niet altijd doen, omdat ik jeuk en uitslag krijg van de planten aan de waterkant. Dan zit ik onder de bulten."

Vanwege de overleden katten die in de afgelopen jaren zijn gevonden in Hoorn, is de gemeente samen met een bewonerscommissie in gesprek over een balk die in het water bevestigd kan worden. Wanneer die er gaat komen, is nog niet bekend. Maar volgens buurtbewoners is één balk niet voldoende om de dieren te redden uit het water.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]