Ga naar Content

Blauwalg bedreigt zwemmers Toolenburgerplas, Grote Strand nog veilig

Nu het zomerse weer eindelijk terug is, willen veel Hoofddorpers vandaag ongetwijfeld een duik nemen in Recreatieplas Toolenburg. Maar pas op: dat kan niet overal. Voor het Grote Strand is alleen nog een waarschuwing afgegeven, maar voor de Speelvijver (of Spartelvijver) bij Vinkenburg geldt in verband met blauwalg een negatief zwemadvies.  

Toolenburgerplas - Foto: Danny de Casembroot

Dat staat op zwemwater.nl Toch laat de gemeente Haarlemmermeer weten ook waarschuwingsborden bij het Grote Strand te plaatsen, omdat ook daar wat blauwalg is aangetroffen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Bij de Speelvijver is zwemmen niet verstandig, maar bij het Grote Strand kan het nog wel - Foto: zwemwater.nl

De adviezen zijn gebaseerd op controles die het Hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Noord-Holland hebben uitgevoerd. De uitslagen van de onderzochte watermonsters kwamen afgelopen maandag terug uit het lab. Als de blauwalgen nog verder toenemen kan er in de komende weken ook een negatief zwemadvies worden afgekondigd voor het Grote Strand. "Of zelfs een zwemverbod", aldus de gemeente. 

Blauwalg: vermijden en afspoelen

Blauwalg is een bacterie die in principe altijd aanwezig is in het water, maar zich snel vermenigvuldigt bij warm weer. Als er te veel blauwalg in natuurwater zit ontstaan groen-blauwe plakkaten op het water. Hier komt een vieze geur vanaf. Mensen die in aanraking zijn gekomen met blauwalg kunnen last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Ook treden vaak klachten als hoofdpijn en maag- en darmklachten op. In aanraking geweest met blauwalg? Spoel je dan goed af onder de douche.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook