Ga naar Content

Weinig animo voor buurtbijeenkomst na dodelijke schietpartij Den Helder

De twee inloopmomenten die gisteravond voor omwonenden van De Bierbron in Den Helder werden georganiseerd, konden op weinig animo rekenen. Voor dat café was vrijdagnacht een dodelijke schietpartij. Omdat veel buurtbewoners daarvan getuige waren, kon daar op 'het stadhuis over nagepraat worden. 

Gedenkplek voor de omgekomen Lavernie Martis (25) in Den Helder - Foto: Kelly Blok/NH Nieuws

De 26-jarige Lavernie Martis, met een netwerk in Den Helder en Alkmaar, wordt een week geleden dodelijk geraakt door kogels voor een kroeg aan de Bassingracht. Twee anderen raakten gewond. Er zit een verdachte (26) vast.

Tijdens twee inloopmomenten gisteren waren er vertegenwoordigers van de politie, 
slachtofferhulp en ook medewerkers van de gemeente aanwezig om in gesprek te gaan met buurtbewoners over de schietpartij.

Burgemeester Jan de Boer en andere collegeleden waren niet bij de bijeenkomsten aanwezig. "Om de inloopmomenten zo informeel en laagdrempelig mogelijk te houden", vertelde een woordvoerder van de gemeente tegen NH. 

Gistermiddag om 15 en 18 uur zaten ze er allemaal klaar voor. Maar de komst van buurtbewoners bleef uit. Tijdens de eerste bijeenkomst kwam slechts één persoon voor een gesprek met de politie achter gesloten deuren en tijdens het tweede inloopmoment kwam zelfs niemand, meldt het NHD. 

Steun bij elkaar

Tijdens een korte rondvraag in de Visbuurt wordt al gauw duidelijk dat bewoners er simpelweg niet op zitten te wachten. "Wij proberen ons er zo veel mogelijk buiten te houden. We vinden het heel erg wat er is gebeurd, maar kenden ze verder ook niet", vertelt een omwonende. 

"Als men elkaar nodig heeft dan weten ze elkaar wel te vinden"

Bewoner Viswijk

Even verderop vertelt een bewoner ook dat deze bijeenkomsten voor hem niet nodig zijn: "Het is heel verdrietig dat dit is gebeurd, maar ik denk dat dit Visbuurtje wel een buurtje is dat zichzelf wel redt. Maar als men elkaar nodig heeft dan weten ze elkaar wel te vinden."

Een andere buurtbewoner concludeert hetzelfde: "Dit is een volkswijkje, dus we helpen elkaar. En als er iets gebeurt dan regelen we het zelf wel."

Stille tocht

Waar wel een hoop animo voor lijkt te zijn, is de stille tocht die komende zondag wordt georganiseerd voor de overleden Martis. Op Facebook is te zien dat inmiddels meer dan driehonderd mensen hebben laten weten te komen naar de herdenking, die om half 19:30 uur begint. 

Volgens de buurtbewoner is de stille tocht een moment waar "iedereen elkaar wel zal vinden".

Reactie gemeente Den Helder 

"Als gemeente vinden we het belangrijk om bij voorvallen, zoals het schietincident de omwonenden de gelegenheid te bieden om bijeen te komen en vragen te stellen. Daarom hebben we de inloopmomenten georganiseerd met ook de aanwezigheid van slachtofferhulp en politie. Het kan zijn dat mensen op een later moment alsnog vragen hebben en gebruik willen maken van slachtofferhulp. Aan hen de boodschap: twijfel dan niet en neem gerust contact op met de gemeente."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]