Ga naar Content

Langs de Hollandse Waterlinies: de Beemster tot twee keer toe onder water

We zijn kanjers in het droogmaken van polders. Maar als de nood aan de man is, draaien we het proces net zo makkelijk om. Om het de vijand onmogelijk te maken strategische plekken aan te vallen. De Geniedijk in Hoofddorp is er zelfs speciaal voor aangelegd en in de Beemster is in de Tweede Wereldoorlog het land daadwerkelijk onder water gezet. Tot twee keer toe zelfs!

De gerestaureerde inundatiesluis bij Beemster - Foto: NH Nieuws

Een lint van verdedigingswerken

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze De Hollandse Waterlinies, een historische militaire verdediging, door het slim inzetten van water. Naast onze provincie, beslaan ze hele delen van Utrecht, Gelderland en Brabant. Ze zijn zó uniek, dat het geheel bestempeld is tot UNESCO Werelderfgoed.

Water als bondgenoot

We merken het bij iedere hoosbui: als de wegen onder water staan, loopt het verkeer vast. Die overlast zelf creëren is de kern van inunderen: het expres onder water zetten van land. Het is op enkele punten ook echt uitgevoerd. Zoals in de Beemster: de inundatiesluis die daar al sinds 1891 lag, werd in 1940 opengezet om de Duitsers te weren. Waarom het land later die oorlog nóg een keer onder het water verdween en hoe dat eruitzag, zie je in deze tweede aflevering van de serie ook.

Kijk ook:

Langs de Hollandse Waterlinies - bescherming - NH Nieuws

Wil je meer weten over dit onderwerp: dat kan op de website Hollandse Waterlinies

Langs de Hollandse Waterlinies bestaat uit 12 afleveringen en is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.