Ga naar Content

Van chef tot afwasser: geliefd restaurant wil open, maar heeft 'bus vol horecatijgers' nodig

Geen kok, bedienend personeel of keukenhulp. Horecazaak Gewoon Lekker in Wervershoof kampt nog steeds met een groot personeelstekort. Het o zo geliefde restaurant, dat vanaf dag één ramvol zat, is genoodzaakt om langer dicht te blijven. "Het blijft een aandachtspunt."

Horecazaak Gewoon Lekker ligt het verlaten bij - Foto: Maarten Edelenbosch/NH Nieuws

Het is een enorm dilemma voor horecazaken: open blijven met (te) weinig personeel of toch sluiten? Het blijft een zorgenkindje, benadrukt eigenaar Peter Spruit. Hij heeft 130 mensen in dienst, maar de vestiging van Gewoon Lekker in Wervershoof is al twee jaar gesloten. Reden: een gebrek aan personeel. 

Hoewel hij dacht in oktober vorig jaar open te kunnen, mikt hij nog steeds op een snelle heropening. Maar nieuw personeel aantrekken, blijkt nu haast onmogelijk. De horeca in Nederland kampt met flinke tekorten. "We hebben gewoon te weinig mensen", beaamt Spruit. Volgens hem dé enige reden dat het bordje 'Gesloten' nog aan de deur hangt. "We hebben een heleboel vacatures uitstaan. Van (chef)koks tot horecamanagers, afwassers en bedienend personeel. Alles staat uit, maar ze blijven uit."

Vol

Aan zijn populariteit van de horecazaak zal het niet liggen. Iedere dag krijgt Spruit de vraag wanneer de grote dag is. "Er zijn al heel veel klanten die willen reserveren", zegt hij met een lach. "Mochten we weer opengaan, dan zitten we echt ram- en ramvol." Toch plaatst hij er een kanttekening bij. "Maar daarvoor moeten we eerst alles goed op de rit hebben."

Er valt even een stilte. "Het leeft enorm, nu nog steeds. Het is toch bijzonder wat we hebben opgebouwd. Hier begon het allemaal mee." Hij geeft de moed niet op. Met een knipoog: "Als er nu een bus vol met horecatijgers aan komt rijden, gaan we vandaag nog open."

Koppen bij elkaar

Als het hoogseizoen - medio september - achter de rug is, worden de koppen bij elkaar gestoken. "Er werkt personeel in Hoorn en Heerhugowaard, die eigenlijk bestemd is voor Wervershoof", aldus Spruit. "We willen niets liever, maar we moeten wel realistisch blijven."

Nieuw concept in Hoorn

Het hoogseizoen is door de kermis in Hoorn en zomer in volle gang. Maar door het personeelstekort moet er worden gezocht naar manieren om de roosters rond te krijgen en de kwaliteit te waarborgen. Oorspronkelijk telt horecazaak Gewoon Lekker vier vestigingen in Noord-Holland. Maar na de coronapandemie en forse prijssstijgingen besloten ze om alleen de vestigingen in Heerhugowaard en Hoorn open te houden. 

Het oude concept is erg populair vanwege de succesformule. Voor een vast bedrag kunnen gasten onbeperkt kleine gerechtjes voorgeschoteld krijgen. Toch zijn ze daar van afgestapt: van all-you-can-eat naar à la carte. Eigenaar Peter Spruit legt uit waarom: "Ook hier is het personeelstekort de grote boeman. We hoeven nu minder vaak heen en weer te lopen om bestellingen op te nemen en gerechtjes te brengen. De reacties zijn tot dusver positief."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]