Ga naar Content
West-Friesland

Beroemdste zwemjuf van Opmeer Angelien Tibboel vijftig jaar aan de rand van het zwembad

20 augustus 2023, 14.00 uur · Aangepast 20 augustus 2023, 21.35 uur
Door: Chantal Bos · Foto: aangeleverd

Zo'n 5.000 zwemdiploma's zijn er in die jaren door haar handen gegaan. En dus kan ze zich met recht het geweten van buitenbad 't Woudmeer noemen in Hoogwoud. Zwemjuf Angelien Tibboel werd deze week in de val gelokt voor een groot feest bij het zwembad nu ze 50 jaar in dienst is. 

Een strenge maar lieve zwemjuf, zo omschrijft ze zichzelf. Recht door zee. Als 15-jarige start ze in De Goorn bij de reddingsbrigade en geeft dan les in zwembad De Tobbe. Via een collega komt ze pakweg anderhalfjaar later bij 't Woudmeer terecht. Een manusje van alles. 

"Het was niet alleen zwemles geven. We deden alles zelf. Vooraf als het bad leeg was, grasjes tussen de tegels weghalen, vegen. De blaren stonden op je handen", blikt Angelien terug op die tijd. Ooit twijfelde ze nog: word ik kraamverzorgster of zwemjuf?  "Huishouden was niet mijn ding, en nog steeds niet", zegt ze lachend. Dus de keuze is al vrij snel gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Angelien Tibboel geeft zwemles - Foto: Aangeleverd

Het werk in het buitenbad is seizoensgebonden. In de winter is het noodzaak iets anders te gaan doen. "Dan werkte ik bij andere baden, of ging ik bollenpellen, werkte bij een bakkersfabriek om broden in te pakken, achter een bar.Ik heb altijd van alles ernaast gedaan."

Zeker 5.000 zwemdiploma's

Vijf dagen per week geeft ze in die tijd zwemlessen aan kinderen. Hoeveel diploma's er door haar handen zijn gegaan? Even valt ze stil. "Dat moeten er wel 5.000 zijn geweest! Meestal zo'n honderd per seizoen."

Ze herinnert zich nog een aangrijpend moment, als ze net een paar jaar bij 't Woudmeer werkt. "Ik hield toezicht bij het bad en een jongen van een jaar of tien was van de duikplank gevallen. Ik heb het niet zien gebeuren", blikt ze terug. Ze treft de jongen aan met zijn hand bij zijn oor, waar bloed uit lijkt te lopen. "En bloed uit het oor is een fout teken. Achteraf in het ziekenhuis bleek dat het van zijn hand kwam. Gelukkig is alles goed met hem gekomen."

Doodsbang voor water 

Niet alleen kinderen heeft ze met zwemmen geholpen. Ook volwassenen kloppen bij haar aan. Het was toen nog helemaal niet zo gebruikelijk dat men zwemdiploma's haalde. "Ik heb eens les gegeven aan twee bevriende echtparen. Eén van de vrouwen was doodsbang voor het water. Als ze haar haar waste, durfde ze niet met de douchedeur dicht te douchen en deed alleen haar hoofd onder de kraan."

Tijdens één van de lessen, komt het zover dat ze één van de mannen moet redden. "De vrouwen hadden de opdracht in het diepe te zwemmen. Er was één - nogal macho - man die ook naar het diepe ging. Ik hoorde ineens achter me gespetter en geroep, toen ben ik erin gedoken." Ook voor Angelien een spannend moment. "Hij was behoorlijk breed dus ik moest zorgen dat hij mij niet beet greep, dat gebeurt als je in paniek bent. Dus ik heb zijn arm gepakt, hem van mij afgeduwd naar de kant."

"Wat doet die feesttent in het buitenbad?"

Van de week zou ze met haar gezin uit eten gaan in Medemblik. Maar zover komt het niet. De telefoon gaat. Het is haar zoon: "Ik ben gevallen met de fiets en mijn pink staat scheef. Kunnen jullie mij komen ophalen?" Lopend redt hij het nog wel tot aan 't Woudmeer, waar Angelien zich naartoe snelt om verband aan te gaan leggen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Feest bij zwembad 't Woudmeer voor Angelien Tibboel - Foto: Zwembad 't Woudmeer

Bij aankomst lijkt er wat aan de hand te zijn. "Wat doet die feesttent in het buitenbad? Als ik niet meer kan onthouden dat er een feest is, gaat het toch wel erg slecht met mij?", vraagt ze zich hardop af. Ze loopt naar binnen. Er hangt met grote letters '50' op de deur. Mensen beginnen te zingen. Nog steeds snapt ze er niks van. "Het leek wel alsof ik mijn zwager zag. En ik draaide een kwartslag, daar stond mijn jongste broer. Toen begon het te dagen." Zo'n zestig man is er aanwezig om te vieren dat Angelien 50 jaar in dienst is. Een surprise party, dankzij haar collega's. 

'Even slikken' bij onthulling Tibboelplein

Als grote verrassing wordt in het buitenbad het 'Tibboelplein' onthuld. "Dat was even slikken", zegt Angelien. "Mijn man is namelijk ook een Tibboel, en die is vorig jaar overleden." Het bad, dat 58 jaar bestaat, wordt door haar man opgestart. "Via het zwembad kenden we elkaar."

Nu ze 50 jaar in dienst is, al lange tijd als bedrijfsleider, is de eindstreep in zicht. "Ik ga nog zeker één jaar door. Momenteel is er nog geen opvolger gevonden." Half september gaat het buitenbad weer dicht. "Dan maken we alles winterklaar, sluiten we de technische installaties af en doen we een grote schoonmaak."

Beroemdste zwemjuf van Opmeer

Of ze zich na al die tijd en zeker 5.000 zwemdiploma's ook echt de beroemdste zwemjuf van Opmeer voelt? "Eigenlijk een beetje wel! Ik ben wel echt een vraagbaak, via de cursus zwemonderwijs die ik geef, heeft veel personeel les van me gehad." 

Maar nu ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft, is ze ook nuchter realistisch. "Ik heb wel gezegd: als ik onredelijk begin te doen, dan moeten jullie mij gelijk melden. Dan wordt het tijd om te stoppen." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]