Ga naar Content

Festival rond 100 jaar einde eiland: "Nou, op Wieringen hingen de vlaggen halfstok"

Stichting Cultuur binnen de Dijken herdenkt het einde van het eiland Wieringen. In 2024 is het honderd jaar geleden dat Wieringen door de Amsteldiepdijk werd verbonden met het vasteland. De stichting houdt daarom een Erfgoedfestival en zoekt deelnemers: Wieringer muziek, dans, theater en eten met alle verhalen van bewoners van Wieringen die op de één of andere manier bewaard moeten worden. Het moet groots worden, zegt initiatiefnemer Irene van Oers. "Ineens kregen de Wieringers buren. Hoe ga je daarmee om?"

Werk aan 'kleine Afsluitdijk' ofwel de Amsteldiepdijk in juni 1924 - Foto: Historische Vereniging wieringen

In oktober wil stichting Cultuur binnen de Dijken een schrijfcursus houden om materiaal te verzamen over de veranderingen op het eiland. Irene van Oers: "Er komt iemand vertellen over de geschiedenis van Wieringen, we gaan mensen interviewen, er wordt gegrasduind in geschriften, in de Wieringer taal en in oude volksverhalen. Vervolgens gaan we na een masterclass scriptschrijven echt aan de slag met het maken van de teksten voor monologen, dialogen en scenes."

'Buutenlanders'

"Nou, de dag dat de dijk dicht ging hingen op Wieringen de vlaggen halfstok", vertelt Tiny van Teulingen van de Historische Verenging Wieringen. "Ze waren er allesbehalve blij mee. Er veranderde heel veel en de mensen waren bang voor het voorbestaan van het eiland, bang voor de visserij en dat er geen vis meer zou komen in het IJsselmeer en bang voor alle 'buutenlanders' die het werk zouden afnemen."

Het sluitgat van de nieuwe dijk op 31 juli 1924: "Op Wieringen hingen de vlaggen halfstok" - Foto: Historische Vereniging Wieringen

Er is vanzelfsprekend veel veranderd in de verhouding met de nieuwe buren van de Wieringermeer en de Anna Paulowna Polder. Irene van Oers van Cultuur binnen de Dijken hoopt dan ook op veel positieve inbreng voor het Erfgoedfestival. Het festival zal plaats vinden op meerdere plekken van het eiland. "We willen contact met Wieringer muzikanten, zangers en dansers, een Wieringer kokkin. Uiteindelijk zullen dan in april volgend jaar al deze projecten als een soort festival te zien zijn op Wieringen."

Gezocht: deelnemers

Van Oers: "Voor alle verschillende erfgoedonderdelen zijn deelnemers nodig die verhalen hebben en mensen die geïnterviewd willen worden. Verder zijn er schrijvers, theatermakers, choreografen en componisten nodig. En dan wordt er ook gezocht naar uitvoerenden die graag toneelspelen, dansen, zingen enzovoorts. Al met al wordt dit weer zo’n bijzonder project. Het echte werk moet vanaf nu beginnen."

Het Erfgoedfestival 100 Jaar Einde Eiland gaat plaats vinden op 13 en 14 april 2024. Wie wil bijdragen aan het festival kan contact opnemen met Cultuur binnen de Dijken via emailadres [email protected]

Lees ook