Ga naar Content

Wie wil een windwokkel op z'n terrein? Gemeente Texel doet oproep

Wie wil er een windwokkel bij zijn bedrijf? Die oproep doet de gemeente Texel, omdat het begin volgend jaar wil starten met een pilot windwokkels. Het is de bedoeling om op een aantal plekken op Texel windwokkels neer te zetten en op deze manier te testen wat deze aan energie opleveren.

Een voorbeeld van een windwokkel. Er zijn verschillende soorten. - Foto: Eigen foto

De gemeente zoekt daarom eigenaren van bedrijfslocaties op het eiland die voor deze pilot hun grond beschikbaar willen stellen. Ook wordt er gezocht naar producenten van windwokkels die een exemplaar beschikbaar willen stellen om te testen.

Een windwokkel kan afhankelijk van het model in theorie een aantal duizenden kWH per jaar opleveren. Ze zijn veel kleiner dan een windmolen en makkelijker in te passen in het ruimtelijk beeld, aldus de gemeente. "In combinatie met zonnepanelen zorgt het voor een constantere opwek van stroom."

Proef

De proef start begint volgend jaar en duurt twee tot drie jaar. Het doel van deze pilot is de opwekprestaties onder Texelse omstandigheden in beeld te krijgen, zoals zon, zout en harde wind. Ook wordt er gekeken naar slijtage, geluidsoverlast en trillingen. 

Er wordt gekeken naar bedrijven binnen of buiten de bebouwde kom die mee willen doen. De opgewekte stroom die tijdens deze proef vrijkomt, is voor de eigenaar van het bedrijf en wordt achter de meter terug geleverd.

Niet alleen wokkeltesters worden gezocht, ook producenten van windwokkels. Wil je meedoen of heb je een vraag? Stuur een mail naar [email protected]. Doe dit voor maandag 25 september. De gemeente hoopt op veel aanmeldingen. De gemeente maakt begin oktober een selectie van de verschillende aangeboden locaties en windwokkels. 

Lees ook