Ga naar Content

Tata Steel krijgt massaclaim om de oren van omwonenden

Omwonenden van Tata Steel eisen een schadevergoeding van de staalfabriek. Onder aanvoering van de actiegroep Frisse Wind hebben zij een claim ingediend. Ze stellen de staalfabriek aansprakelijk voor 'materiële, immateriële en gezondheidsschade waaronder omwonenden lijden door uitstoot van gevaarlijke stoffen'.

Actievoerders Greenpeace voerden dit jaar actie tegen Tata - Foto: NH Nieuws

Dat de claim werd voorbereid, was al geruime tijd bekend. Frisse Wind heeft meermalen omwonenden opgeroepen zich aan te sluiten. De afgelopen maanden hebben ruim 1.400 mensen zich als gedupeerde gemeld, laat Frisse Wind vandaag weten. 

Deze groep bestaat voor het grootste deel uit direct omwonenden uit IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee en een groep personen die om gezondheidsredenen uit de regio verhuisd is. 'Daarnaast valt op dat ook een groep van tientallen (oud-) medewerkers met (ernstige) gezondheidsklachten zich heeft aangemeld.'

"Tata Steel heeft decennialang winst kunnen maken door grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen over de regio uit te stoten. Dit is ten koste gegaan van vele omwonenden. Het is moreel niet meer dan logisch dat daar een vergoeding tegenover zou moeten staan", aldus John Beer, van het bestuur van Frisse Wind.

Veiligheid

De 1400 omwonenden maken zich veel zorgen over de veiligheid van hun leefomgeving en de gevolgen voor hun gezondheid, zo schrijft Frisse Wind in de brief. Bekend is dat de IJmondse bevolking vaker last heeft van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor.

Tata Steel heeft vier weken de tijd om op de brief te reageren. De rechter zal eerst toetsen of partijen onderling tot een overeenkomst kunnen komen.

Lees ook

De brief is gisteren via een deurwaarder afgeleverd bij de staalfabriek. Tata Steel zegt de brief te willen bestuderen voor het inhoudelijk op de claim gaat reageren. Het bedrijf blijft aangeven dat er verschillende maatregelen zijn genomen om de uitstoot en overlast te verminderen.

Lees ook