Ga naar Content

Suppers vissen na Lichtjesavond 58 kilo zwerfafval uit Alkmaarse grachten

Evenementen leveren naast vertier vaak ook een berg afval op. Suppers en trashwalkers van het Alkmaarse bedrijf El Kombi Sup hebben na Lichtjesavond afgelopen weekend samen 58 kilo aan zwerfvuil opgeruimd. Vrijwilligers prikten vooral blikjes, plastic drinkbekers en glazen flessen van de straat en uit het water en visten zelfs een fiets en een stoel uit de gracht. 

Foto: El Kombi Sup

"Samen is er maar liefst 16,7 kilo PMD, 16,4 kilo glas en 70,7 kilo rest opgehaald", licht Nanda van den Ham van El Kombi Sup toe op Facebook. “Dat laatste is inclusief de fiets en de stoel. Alles bij elkaar 103,8 kilo!"

De organisatie van Lichtjesavond probeert de hoeveelheid zwerfvuil te beperken door papieren afvalzakjes uit te delen. Ook houdt El Kombi de grachten schoon door regelmatig een zogenoemde 'Sup it up' ronde te doen. In het bijzonder na evenementen zoals Koningsdag en Alkmaar Ontzet.

"Dat doen we met veel liefde en een berg energie", reageert Nanda. "Echt, de helden die meehielpen waren weer goud. Natuurlijk gaan we volgend jaar met alle liefde weer."

Schone stad, toekomstmuziek?

Toch wil ze inwoners en bezoekers van Alkmaar oproepen de stad met elkaar schoon te houden. "Hoe fantastisch zou het zijn als echt alles in je eigen of gekregen tasje weer mee naar huis gaat zodat wij met lege bakken thuiskomen", vervolgt de vrouw achter El Kombi Sup. "Toekomstmuziek, past mooi bij Lichtjesavond toch?"

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.