Ga naar Content

Taboe op dementie doorbreken door middel van expositie in Zaandam en Volendam

Dementie is volksziekte nummer 1 en neemt door de vergrijzing de komende jaren enorm toe. Nu zijn er in heel Nederland al meer dan 280.000 patiënten en over twee jaar 330.000, van wie 50.000 in Noord-Holland. Met de expositie Gezichten van dementie, films, lezingen en bijeenkomsten in de bibliotheek in Zaandam en daarna in Volendam wordt er volop aandacht voor de ziekte gevraagd. 

Mieke Hollander heeft als mantelzorger jarenlang haar demente moeder verzorgd. - Foto: Eigen foto

"Dat is hard nodig", zegt Mieke Hollander, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Zaanstreek-Waterland, "want je moet het bespreekbaar maken. We willen zo graag dat het bespreekbaar is, omdat we merken dat er een taboe is. Dat mensen zich ervoor schamen. En dat leidt weer tot heel veel eenzaamheid."

De ziekte - een proces waarbij je steeds meer vergeet - kun je niet voorkomen of genezen, maar door erover te praten kun je wel leed wegnemen of verzachten.

Praten

En er over praten kan bijvoorbeeld in een alzheimercafé.  In Zaandam zijn er al twee die heel goed lopen, maar in Volendam is er nog niet een. "Voor ons is dat onbekend terrein en we willen heel graag de ervaringen van mensen uit Volendam horen."

"Ik denk dat ik bij mijn moeder wel over mijn grenzen ben gegaan"

Mieke Hollander

Mieke sloot zich aan bij Alzheimer Nederland nadat ze jarenlang voor haar demente moeder heeft gezorgd. Haar moeder had al zes jaar lang dementie voor ze overleed. "Ik was mantelzorger, samen met mijn zus. Ik denk dat mijn zus en ik over grenzen zijn heengegaan. Op het laatst sliepen wij om de beurt drie om vier nachten naast het bed van mijn moeder. Dat was eigenlijk te zwaar. Maar tot het laatst toe kon zij thuis wonen en daar ben ik achteraf heel blij om. Dat we dat konden regelen en opbrengen." Mieke realiseert zich dat dat niet voor iedereen is weggelegd. "Er komt een moment dat je niet meer zelfstandig kunt wonen." 

Tekst gaat verder onder foto.

Gezichten van dementie - Foto: Herman van Hoogdalem

De tentoonstelling Gezichten van dementie laat letterlijk zien wat dementie met mensen doet. Mieke: "In de levensgrote geschilderde portretten zie je bijvoorbeeld de angst, het onzeker voelen en het wantrouwen." Ze roepen bij de kijkers emoties en verhalen op en daar is het Mieke om te doen.

Verschillende vormen

Het is niet zo dat dementie altijd hetzelfde is. "Nee, juist niet. Er zijn maar liefst 53 verschillende vormen. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Dementie is meer de verzamelnaam. En daarom is het ook zo complex."

Alzheimer Nederland probeert zoveel mogelijk te helpen. "We geven mensen handvatten. We geven trainingen. Hoe kun je het herkennen, ermee omgaan en kun je het beste ervan maken? Want het is en blijft een zwaar, vaak langdurig proces waarbij je steeds moeilijker contact maakt jouw naaste. Maar als er meer begrip is, word je ook minder snel boos. Zo houd je het misschien ook langer vol." 

Gezichten van dementie is een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en Journalist /voormalig nieuwslezer Gijs Wanders

Van Hoogdalem schilderde 2,40 meter hoge aquarellen van mensen met dementie. Voor hem is het een postuum eerbetoon aan zijn moeder die leed aan dementie. Wanders filmde en interviewde de partners en kinderen: wat doet de ziekte met hen? Tijdens het project werd ook zijn vader getroffen door de ziekte. Hun samenwerking groeide uit tot een succes. Ze exposeren in binnen- en buitenland.

Meer informatie over de expositie vind je hier.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]