Ga naar Content

Elektrische auto rijdt woonkamer van Rob en Lieke binnen: "Dit geloof je niet"

Texelaars Rob en Lieke Koenen kregen woensdagavond rond de klok van achten de schrik van hun leven toen een auto hun huiskamer binnenreed. "In eerste instantie dacht ik aan een gasexplosie", zegt Rob Koenen een dag later voor zijn woning aan de Bakkenweg nabij Den Burg. "Wat een knal. We hebben geluk gehad." 

De ravage in de woning van de familie Koenen - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Een dag later ziet Rob er nog bleekjes uit. Hij heeft een nacht niet kunnen slapen vanwege de impact van het ongeluk. "We hebben enorm veel geluk gehad", zegt hij. "Het was even na acht uur want het journaal was net begonnen. Normaal zitten we op de bank voor het raam. Maar ik zat achter de computer en Lieke op een stoel naast het raam toen de auto ons huis binnenreed."

Tekst gaat door onder de foto.

Rob Koenen voor de gevel waar de auto naar binnen reed - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"In plaats van remmen heeft ze waarschijnlijk op het gaspedaal gedrukt"

Bewoner Rob Koenen

De bestuurster van de elektrische auto had op de parkeerplaats naast de woning vermoedelijk verkeerd geschakeld. "In plaats van remmen heeft ze waarschijnlijk op het gaspedaal gedrukt", vermoedt Rob. "En een elektrische auto kan vanaf stilstand enorm snel wegrijden."

De auto reed daardoor dwars door de bossages over een klein talud de woning binnen. Halverwege de kamer kwam het voertuig tot stilstand. 

Tekst gaat door onder de foto.

Het gat in de gevel van de woning - Foto: Eigen foto

"Ik ben me kapot geschrokken", gaat Rob verder. "Ik dacht in eerste instantie aan een gasexplosie. Zo'n enorme klap was het. Het is een nare ervaring." Hij was toevallig achter de computer en zijn vrouw Lieke zag op een stoel voor de kachel. Op een halve meter naast haar 'parkeerde' de automobiliste het voertuig in de kamer.

Koenen stormde naar buiten. "Want ik zag de auto weer de kamer uitrijden. Zij heeft waarschijnlijk de auto weer in z'n achteruit gezet. Dit gebeurde allemaal binnen ongeveer tien seconden. Ik keek eerst naar Lieke of ze niets had. Ik had zelf ook niets, want ik zat een paar meter verder. Ik dacht: ik moet wel eerst het kenteken opschrijven, voordat ze wegrijden. Dat is een primaire reactie." 

Tekst gaat door onder de foto.

De ravage in huis - Foto: Eigen foto

De mensen stapten uit de auto. "Ze waren ook enorm geschrokken. Ze hadden net een etentje gehad en wilden de auto naast mijn huis parkeren. Ik heb ze even naar binnen gevraagd om een kopje koffie te drinken. Deze mensen waren ook aangedaan. We moesten met z'n allen even stoom afblazen. Gelukkig was er geen persoonlijk letsel." Koenen is eigenaar van een appartementencomplex. De automobiliste en haar echtgenoot logeerden daar. 

"Ik heb ze even naar binnen gevraagd om een kopje koffie te drinken"

Bewoner Rob Koenen

Koenen belde de verzekeraar met de mededeling dat er een auto zijn huis was binnen gereden. "Dan gaan er ineens allerlei protocollen lopen. Binnen afzienbare tijd waren hier mensen van de politie, brandweer en ambulance. Opeens stonden er twaalf mensen in huis. Een drukte van belang."

Er werd onder meer gekeken of de bouwkundige constructie van de woning niet was aangetast en of de familie diezelfde nacht in de woning kon blijven slapen. "Er was geen gevaar voor instorting."

"Als ik op de bank had gezeten, had ik waarschijnlijk een ander verhaal verteld"

Bewoner Rob Koenen

Een dag na het ongeluk realiseert hij zich dat het erger had kunnen aflopen. "Als ik op de bank had gezeten, had ik waarschijnlijk een ander verhaal verteld. De schade vind ik niet belangrijk. Negen van de tien keer zit ik op de bank. Ik kijk 's avonds om acht uur graag even naar het journaal. Dit keer gelukkig niet."

De bank is doorgeschoven tot aan de andere kant van de kamer. "Deze stond voor de verwarming. De auto is daar dwars door heen gereden. Ik denk dat er een engeltje op mijn schouder heeft gezeten. De vraag blijft: wat als ik wel op de bank had gezeten? Dat ging vannacht een paar keer door mijn hoofd. Dan had het verhaal heel anders kunnen aflopen."

Lees ook