Ga naar Content

Sterrenwacht Copernicus viert vijftigjarig bestaan met nieuwe expositie

Ze kijken er nu eens niet naar boven, maar naar zichzelf: sterrenwacht Copernicus in Overveen viert haar vijftigjarig jubileum. Dat wordt gevierd met een vernieuwde expositieruimte en vanavond is er een speciale open avond waar je naar Saturnus kunt kijken. 

V.l.n.r. Hans Oosting, Patricia Bouwens en René Bok - Foto: Michael van der Putten/NH Media

.De sterrenwacht is vijftig jaar gelden opgezet door een groep van enthousiastelingen die vond dat er een sterrenwacht in de omgeving moest komen. Die koepel zoals die er nu nog is, was er toen ook al, alleen stond deze op een andere plek. 

"Het is ooit begonnen in Haarlem-Noord, in het najaar van 1973", legt Hans Oosting, voorzitter van de stichting uit. "De sterrenwacht zat toen aan de Vergierdeweg, maar met de komst van het ziekenhuis daar is de sterrenwacht in 2004 hierheen verhuisd."

Geen trillingen

De huidige sterrenwacht huist op een terrein van PWN en is gebouwd op een oude waterkelder van dat bedrijf. "De betonkolom erop is zo gebouwd dat het er los van staat, om het op deze manier trillingsvrij te houden. Wanneer je door een telescoop kijkt, is het alsof je door een rietje tuurt. Het moet dus zo min mogelijk trillen", aldus Hans.

Tekst gaat door onder de foto

Hans Oosting voorzitter, Stichting Volkssterrenwacht Copernicus - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De sterrenwacht kan bestaan door zo'n 190 donateurs, en cursussen die er na vijftig jaar nog altijd worden gegeven. De organisatie draait volledig op vrijwilligers die tot het laatste moment nog bezig zijn alles klaar te zetten voor vanavond. 

Het doel van de sterrenwacht is om iedereen zo enthousiast mogelijk te maken voor weer- en sterrenkunde. "Van 1 september tot en met 31 mei kun je iedere vrijdagavond langskomen en door de telescoop kijken", vervolgt de voorzitter. "Ook zijn er cursussen en lezingen. Iedere eerste zaterdag van de maand kun je met een speciale zonnetelescoop veilig naar de zon kijken."

Tekst gaat door onder de foto.

Meerdere telescopen in de sterrenwacht Copernicus - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De sterrenwacht is compleet vernieuwd met een expositie over Copernicus (astronoom die in de 16e eeuw als eerste bedacht dat niet de aarde, maar zon in het midden van ons zonnestelsel staat, red.). Deze expositie wordt vanavond geopend door burgemeester Elbert Roest en er komt een emeritus hoogleraar vertellen over Copernicus. 

En de komende vijftig jaar? "We willen eigenlijk nog meer mensen bereiken en een grotere plek voor onze lezingen, die zitten nu altijd vol. Daarnaast wil ik alle donateurs en vrijwilligers bedanken. Zonder hen was deze plek er niet." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]